Contactallergie door kunstnagels komt steeds vaker voor

contactallergie kunstnagels

Professor en arbeidsdermatoloog Thomas Rustemeyer is verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie AMC en ziet steeds meer professionals en consumenten met een contactallergie die is ontstaan door kunstnagels. Volgens Rustemeyer is dat zorgelijk: “zo’n allergie kan bijvoorbeeld ook problemen opleveren bij een tandheelkundige vulling.” De acrylaten, grondstoffen in nagelproducten, komen namelijk niet alleen voor in onze branche.

Een contactallergie ontstaat wanneer iemand allergisch reageert op een stof door contact met de huid. Nagelstylisten kunnen een contactallergie ontwikkelen voor nagelproducten. Zo’n allergie ontstaat vaak na een langere tijd en kenmerkt zich door huiduitslag, roodheid, zwellingen, blaasjes en schilferingen. Het vervelende aan zo’n allergie is dat het vaak gepaard gaat met jeuk en pijn door het krabben. Meer informatie lees je hier.

Nog meer artikelen lezen? Word dan lid van onze community.

Niet meer kunnen werken

Naast deze vervelende symptomen kan een contactallergie er ook toe leiden dat een professional haar vak niet meer kan uitoefenen. “Het is vaak een passie. Deze vrouwen verliezen niet alleen hun inkomen, maar ook het contact met de klant en de plezier die zij hebben in het vak”, zegt Rustemeyer. Als hij professionals moet vertellen dat zij een contactallergie hebben, zijn dit echt slecht nieuws gesprekken.

De toename in het aantal contactallergieën is volgens professor Rustemeyer deels te verklaren doordat de industrie aan populariteit wint. Niet alleen onder professionals, maar ook bij consumenten. “Er wordt veel meer cosmetica gebruikt dan voorheen en dus stijgen ook de problemen die daaraan gerelateerd zijn. Ook zie je nieuwe producten verschijnen. Gellak kende we vijf jaar geleden nog niet en wordt ook veel door consumenten zelf gebruikt.”

Netjes werken

Op de poli voor arbeidsdermatologie waar professor Rustemeyer werkt, komen vooral professionals. “Maar we zien ook consumenten die tijdens de lockdown zelf aan de slag zijn gegaan en daardoor een contactallergie hebben ontwikkeld. We zien dan bijvoorbeeld dat het product niet netjes is aangebracht. Als er niet netjes wordt gewerkt en veel huidcontact is, vergroot dat het risico op een contactallergie.”

Professor Rustemeyer hoopt dat er meer aandacht komt voor het ontstaan van contactallergieën, zowel bij professionals als bij consumenten. “Nagelstylisten zijn een kwetsbare doelgroep omdat er geen spreekbuis is.” In de branche is er namelijk geen branchevereniging die een grote groep nagelstylisten vertegenwoordigd en aandacht kan vragen voor bijvoorbeeld contactallergieën en het voorkomen hiervan. “Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om netjes te werken.”

Verschillende systemen

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het gelsysteem het beste uit de bus komt qua allergiegevoeligheid. “Waarschijnlijk omdat het makkelijker is om contact met de huid te voorkomen.” Ook het dragen van handschoenen kan helpen. “Maar acrylaten gaan heel snel door deze handschoenen heen. Netjes werken blijft het belangrijkste. Vanaf het eerste moment van het contact telt de klok.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of word lid van onze community en lees nog meer artikelen.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.