Corona: zijn we nog wel voorzichtig genoeg?

coronavirus nagelstylisten

Door het coronavirus moesten nagelstylisten de deuren sluiten. Gelukkig kwam er licht aan het einde van de tunnel en konden salons de deuren weer openen op 11 mei. Veel nagelstylisten volgen het coronaprotocol voor nagelstudio’s en hebben extra maatregelen getroffen. Maar zijn we, inmiddels drie maanden later, nog wel voorzichtig genoeg?

De uitbraak van het coronavirus leidde tot meer aandacht voor hygiëne in salons. Iets waar ik, als hoofdredacteur van Nailed It Magazine, heel blij mee was. Een geluk bij een ongeluk. Hoewel er veel nagelstylisten zijn die al hygiënisch werkten, was er bij veel salons nog veel te winnen op dit vlak. Inmiddels is de noodzaak van hygiëne in de salon wel bewezen, maar toch zie ik in de praktijk dat sommige nagelstylisten de teugels steeds meer laten vieren. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen 

Overigens zie je dit ook gebeuren bij kappers en andere professionals in de branche. In het begin zag je bij salons nog verschillende beschermingsmiddelen zoals spatschermen op de tafels, faceshields en mondkapjes. Inmiddels kan je bij verschillende kappers gewoon een afspraak maken zonder enige vorm van bescherming. Hier en daar wordt er nog wel wat extra tijd tussen de afspraken ingepland en moet je de handen van tevoren wassen. 

Maar hoe komt het nou dat we zo aan het versoepelen zijn? We zien dat natuurlijk ook gebeuren met de coronamaatregelen in het algemeen. Steeds meer mensen lijken laks om te gaan met de anderhalve meter regel. Dat komt omdat de angst om zelf besmet te raken of om anderen te besmetten veel groter was in het begin van de pandemie. De angst lijkt steeds meer af te nemen en we voelen minder noodzaak om ons aan de regels te houden. Hoogleraar Arie Dijkstra gedragsverandering- en beïnvloeding legde dat onder meer uit in Trouw.

Sociale druk 

Ook sociale druk speelt een rol. Wanneer mensen in jouw omgeving zich goed aan de regels houden, ben je sneller geneigd omdat zelf ook te doen. Zo werkt het andersom natuurlijk ook. Dat geldt ook voor nagelstylisten. Wanneer je ziet dat andere salons het minder nauw nemen met de maatregelen, heb je eerder het gevoel dat je wat soepeler kan worden. Vreemd eigenlijk, het virus is immers nog lang niet weg en je wil voorkomen dat klanten of jijzelf besmet raken met het virus.

Er is ook nog een derde, belangrijke, reden waarom sommige nagelstudio’s meer zijn gaan versoepelen. Het nemen van maatregelen zorgt namelijk voor extra kosten en het neemt meer tijd in beslag. Misschien heb je een extra toeslag berekend voor je klanten en krijg je hier commentaar op. Of misschien heb je helemaal geen extra toeslag berekend en heb je nu minder marge op je behandelingen. Daardoor kan het steeds lastiger worden om jezelf en klanten te blijven motiveren om de risico’s serieus te nemen. 

Gedrag 

Waarom ik je dit allemaal vertel? Ik denk dat het goed is dat we ons bewust zijn van het feit dat we naar verloop van tijd verslappen. De maatregelen die je neemt, zijn in het belang van de samenleving. Dit staat vaak wat verder van je af dan het eigen belang. Misschien houd jij je nog strikt aan de maatregelen die je na de heropening hebt getroffen, als dat niet zo is laat dit dan een wake-up call zijn. Blijf bewust van je eigen gedrag en bekijk hoe je dit kan veranderen. Het is ook helemaal niet verkeerd om je klanten een reminder te sturen. 

Persoonlijk denk ik dat we elkaar niet op de vingers moeten gaan tikken, maar sociale controle onder nagelstylisten is helemaal niet slecht. Wanneer jouw collega’s de juiste maatregelen blijven treffen, ben je zelf ook sneller geneigd om dit te doen. Dat is belangrijk. Want zowel in Nederland als in België is er weer een stijging meetbaar in het aantal besmettingen. Bij een grote stijging is het helemaal niet zo gek om te denken dat salons opnieuw de deuren moeten sluiten. Natuurlijk willen we dat allemaal voorkomen, dus waarom niet het zekere voor het onzekere nemen? Dus, ben jij wel voorzichtig genoeg? 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Ik ben het helemaal eens met dat wij de maatregelen moeten blijven volgen. Ik zie helaas ook de versoepeling die sommige salons zich toe-eigenen. Jammer voor de branche die hier straks absoluut mee te maken gaat krijgen in de vorm van een lock down. Klagen achteraf is gemakkelijker blijkbaar dan simpelweg 1,5 m afstand houden ?

  2. Ook mee eens. Ik blijf vragen om de handen te desinfecteren, stuur nog steeds de checklist mee bij de afspraakbevestiging, mondkapje hoeft niet meer maar staan wel klaar, spatscherm wordt nog steeds gebruikt en zal ik blijven gebruiken (scheelt ook enorm als iemand een verkoudheid bij zich heeft) en ikblijf er op hameren: heb je klachten, blijf thuis en maak een nieuwe afspraak.

Reacties zijn gesloten.