Hoe zien gezonde nagels eruit?

gezonde nagels

In de nagelstudio zijn we vooral bezig met het mooi(er) maken van de nagels. Soms gaat het om een versteviging van de natuurlijke nagel, maar we kunnen de nagels ook verfraaien door deze te verlengen met gel of acryl. Als nagelstylist zie je verschillende nagels voorbijkomen: van kort tot lang, van stevig tot broos. Natuurlijk kunnen er ook andere afwijkingen zichtbaar zijn. Hoe zien gezonde nagels er nou eigenlijk uit?

Gezonde nagels zijn lichtroze en een beetje transparant van kleur. Soms is de lunula, het kleine, witte maantje, boven de nagelriem zichtbaar. Het oppervlak van de nagelplaat is glad. Aan het einde van een gezonde nagel, vind je de witte rand. Deze rand kan ook een beetje doorzichtig worden als de nagel nat is. Wanneer je het koud hebt, kunnen de nagels wat bleek worden en kan je een blauwige plek aan het begin van de nagel zien. Dit is normaal.

Functie van de nagels

Je weet nu hoe gezonde nagels eruit zien, maar wat is eigenlijk de functie van de nagel? De nagels hebben niet alleen een esthetische functie, maar ze beschermen ook de zenuwuiteinden in de toppen van onze vingers. Ze bieden als het ware bescherming en zorgen ervoor dat je spullen met precisie kan oppakken en voelen. Als je daar meer over wil lezen, kijk dan eens naar het artikel: wat zegt de kleur van je nagels over je gezondheid?

Kleur van de nagels

Er zijn ontzettend veel afwijkingen die aan de nagel kunnen ontstaan. Wanneer je een verandering opmerkt, kan dit een indicatie zijn voor een lokaal of onderliggend probleem. Onder andere de kleur van de nagel zegt veel over je gezondheid. Bleke nagels kunnen bijvoorbeeld wijzen op bloedarmoede, maar ook leverfalen of een hartziekte. Gele nagels kunnen zowel door interne als externe factoren worden veroorzaakt. 

Wanneer de nagels blauwig ogen, kan dit iets zeggen over een verstoorde zuurstoftoevoer. Een onderliggende oorzaak kan een long- of hartaandoening zijn. Heeft je klant naast afwijkingen in de kleur ook last van andere symptomen? Adviseer de klant dan om contact op te nemen met de huisarts voor een controle.

Stevigheid van de nagel

De nagelplaat bestaat uit keratine, een eiwit waar ook onze nagels uit bestaan. Onder de nagelriem vind je de nagelmatrix, dat is als het ware de wortel van de nagel. In de matrix wordt de nagel aangemaakt en vanuit daar groeit de nagelplaat door op het nagelbed. De nagelplaat bestaat uit dood materiaal. Er lopen geen bloedvaten of zenuwen door de nagel. Wanneer de nagels qua structuur of stevigheid veranderen, kan dit ook iets zeggen over je gezondheid. 

Droge, broze nagels 

Sommige mensen hebben van zichzelf wat kwetsbaardere nagels die sneller scheuren. Zeer droge, broze nagels kunnen ook wijzen op een schildklieraandoening. Het kan echter ook onschuldig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je de handen vaak wast met water en zeep. De nagels raken gehydrateerd en het waterbindend vermogen neemt af. 

Afwijkingen aan de nagelplaat

Je kan ook afwijkingen in de nagelplaat ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan lijnen, putjes, ribbeltjes of witte plekjes. Beau Nails zijn horizontale strepen die op de nagel ontstaan. Het kan onschuldig zijn, maar kan ook een aanwijzing voor een ernstige ziekte zijn. Lepelvormige nagels kunnen op hun beurt wijzen op lupus, een tekort aan ijzer of een hartprobleem. 

Putjes en ribbels

Putjes en ribbels op de nagelplaat kunnen onschuldig zijn. Bijvoorbeeld doordat de nagel tussen de deur heeft gezeten. Zijn er putjes of ribbels ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak? Dan kan dit wijzen op artritis of psoriasis. Ook kunnen er witte plekjes op de nagel ontstaan. Vroeger werd vaak gezegd dat dit door een calciumtekort komt, maar dat is niet waar. Een wit plekje ontstaat als er lucht tussen de cellen in je nagel ontstaat. De plek groeit vanzelf weer uit en is onschuldig. 

De klant adviseren

Maak jij je als nagelstylist zorgen over de nagels van je klant? Geef dit aan en verwijs de klant waar nodig door naar de huisarts. Als nagelstylist kan je geen diagnose stellen, maar je kan de klant er wel op wijzen dat bepaalde afwijkingen aan de nagel veroorzaakt kunnen worden door een aandoening of ziekte en dat het goed is om hier eens naar te laten kijken.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.