Is de nagellamp schadelijk voor mijn klanten?

Nagels lamp licht zonnebril

Als nagelstylist werk je waarschijnlijk dagelijks met een nagellamp om gel(lak) uit te harden. Je klant komt daardoor regelmatig in contact met de uv-straling van deze lamp. Je kan werken met een ledlamp, maar ook met een UV-lamp. Er wordt soms gedacht dat deze lampen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar is dat ook echt zo?

Bekijk het meest actuele bericht over de (on)schadelijkheid van nagellampen hier.

Het licht in de ledlamp is in principe niet gevaarlijk. We worden dagelijks blootgesteld aan ledverlichting en tot nu toe zijn de gezondheidsrisico’s klein. Het is echter niet goed om constant naar het licht te kijken. Dit kan schadelijk zijn voor de ogen. Het grootste risico van ledverlichting wordt beschreven in dit onderzoek. De onderzoekers beweren dat ledverlichting de kans op hart- en vaatziekten zou kunnen verhogen. Het is de vraag hoe groot dit risico is bij een behandeling in de salon. De handen worden immers maar kort blootgesteld aan de lamp.

UV-lamp

Veel nagelstylisten werken met een UV-lamp. Zowel de UV- als de ledlamp geven overigens UV-straling af. Veel onderzoekers zijn sceptisch over het gebruik van de nagellamp. Dat is niet voor niets. Uit onderzoek van de Skin Cancer Foundation in 2013 blijkt dat de UV-lamp kankerverwekkend is. Het is echter niet duidelijk hoe groot het risico bij een UV-lamp in de nagelstudio daadwerkelijk is. We weten inmiddels allemaal wel dat UV-straling, zoals we deze bijvoorbeeld kennen van de zon, niet goed voor je is. Volgens Elizabeth K, vice-voorziter van de vereniging, zijn de risico’s dan ook klein: ‘maar ze zijn er wel degelijk.’ Om de risico’s te verlagen, zouden cliënten zonnebrandcrème met een SPF van 30 kunnen gebruiken tijdens een behandeling.

Lees ook:

Volgens een rapport van Reuters ontstaat er schade aan de huidcellen tussen het achtste en 208stebezoek aan een salon. Dit is afhankelijk van de lamp die wordt gebruikt. Wanneer de cellen beschadigen, is er niet meteen sprake van kanker. Het verhoogt echter wel het risico.

Risico op huidkanker?

Volgens een ander onderzoek zou er zonnebandcrème voor de manicure aangebracht moeten worden (ongeveer twintig minuten van tevoren). De onderzoekers van de Australasian Journal of Dermatology concludeerden in 2018 hetzelfde als de Skin Cancer Foundation. Ondanks het feit dat UV-lampen voor korte tijd een lage dosis UV uitstralen, kan het gebruik schadelijk zijn. De UV-straling die wordt gebruikt, komt ook voor in natuurlijk zonlicht en wordt gebruikt in zonnebanken. Van beide is inmiddels bekend dat ze het risico op (huid)kanker kunnen verhogen.

Volgens drie wetenschappers binnen de nagelbranche is het gebruik van de zonnebank echter niet te vergelijken met dat van een UV-lamp. Eerder werd dat beweert in dit onderzoek, maar de wetenschappers Doug Schoon, Paul Bryson en Jim McConnell zijn UV-lampen veilig wanneer deze op de juiste manier worden gebruikt. In een onderzoek toonden zij aan dat de ultraviolette straling in nagellampen niet zo’n groot gevaar is dan wordt aangetoond in het eerder genoemde onderzoek waarbij de lampen worden vergeleken met een zonnebank. Onder andere omdat je bij het gebruik van de zonnebank aan een hogere dosis UV-licht wordt blootgesteld en omdat je de zonnebank vaak langer gebruik dan een nagellamp.

Volgens wetenschappers Doug Schoon, Paul Bryson en Jim McConnell heeft de korte blootstelling aan UV-straling in nagellampen evenveel effect op de huid als kortdurige blootstelling aan natuurlijk zonlicht. ‘De handen van de klant worden waarschijnlijk aan meer UV-licht blootgesteld tijdens het autorijden dan tijdens hun behandeling in de salon’, schrijven zij.

Het gebruik vermijden?

Houdt dit alles in dat je het gebruik van een led of UV-lamp beter kan vermijden? Je kan er voor kiezen om over te stappen van UV naar led omdat het licht van een UV-lamp volgens sommige deskundige schadelijker zou zijn. Echter, zowel de led als de UV-lamp maken allebei gebruik van ultraviolette straling. Dat zeggen deze experts op Harvard Health Publishing.

Je kan er voor kiezen om je klanten op de hoogte te stellen van eventuele risico’s. Uit een enquête onder 424 mensen, blijkt dat 9% denkt dat een ledlamp schadelijk is. Dat terwijl 72% denkt dat het risico op kanker hoger ligt bij het gebruik van een UV-lamp. Van die vrouwen, geeft 82% aan geen gelmanicure meer te willen, wanneer er een risico aan vast zit. Je kan de klant eventueel aanbieden om zonnebrandcrème op de handen te smeren. Gebruik de crème niet op de nagels om hechtingsproblemen te voorkomen. Daarnaast zijn er speciale handschoenen op de markt zonder vingertjes. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.