Handeczeem: wat is het en hoe kan je het herkennen?

handeczeem herkennen

‘Onze handen kapot wassen’, dat was de boodschap van minister-president Mark Rutte tijdens de coronacrisis. En, dat hebben we gedaan. Het aantal mensen met contacteczeem steeg enorm tijdens de pandemie. Professor Thomas Rustemeyer is als arbeidsdermatoloog verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie UMC en daar opende ze zelfs een aparte poli voor handeczeem. Dermatoloog en eczeemexpert Annemie Galimont zag een toename van handeczeem. Dus Nailed It Magazine vroeg aan deze experts hoe je klachten aan de handen kan voorkomen en hoe je handeczeem kan herkennen.

Hoewel de maatregelen rondom corona zijn verdwenen, kan je als nagelstylist nog steeds te maken krijgen met klachten. Zowel bij jezelf als bij klanten. Het veelvuldig wassen en desinfecteren van de handen kan zorgen voor een droge huid die kan schilferen, jeuken, barsten en zelfs kan bloeden. Dit kan zelfs tot open wonden leiden. Heb je aanleg voor eczeem? Dan kan er uiteindelijk ook handeczeem ontstaan door wassen, desinfecteren en/of het dragen van handschoenen.

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

Beschermende vetten

Uiteraard is het belangrijk om je handen te wassen om zichtbaar vuil en bacteriën te verwijderen. Echter, de handen vaak wassen, kan slecht zijn. Tijdens het wassen met water en zeep wordt niet alleen vuil verwijderd, maar ook de beschermende vetten in de huid. De huid kan hierdoor onvoldoende water vasthouden en dit leidt tot uitdroging van de huid. Handalcohol wordt ook gebruikt om de handen te desinfecteren. Dit is alleen effectief als de handen niet zichtbaar vuil zijn. Handalcohol irriteert de huid in het algemeen minder dan wassen met water en zeep, maar het is vaak ook minder effectief om vuil te verwijderen.

Hoe kan je handeczeem herkennen?

Handeczeem is de meest voorkomende huidaandoening aan de handen. Het is een ontsteking van de huid (handdermatitis) die niet wordt veroorzaakt door een bacterie of andere kiemen, maar door factoren die zowel van buitenaf als van binnenuit op de huid inwerken. Handeczeem kan acuut of chronisch zijn.

Kenmerken van acuut eczeem:

  • Roodheid
  • Zwelling
  • Blaasjes
  • Jeuk
  • Pijn

Bij hevige vormen is het eczeem nattend doordat blaasjes openbarsten of doordat er uit kleine scheurtjes vocht uit de huid vrijkomt. Deze blaasjes drogen uiteindelijk op tot korstjes en er ontstaat schilfering.

De klachten bij eczeem beginnen vaak op de rug van de hand, maar kunnen uiteindelijk doorlopen tot aan de polsen en onderarmen. In de chronische fase is de huid droog en schilferig. Wanneer de ontsteking doorgaat, kan de huid ook stugger en grover worden. Daardoor kunnen er gemakkelijk barsten en kloven ontstaan.

Jeuk

De jeuk die bij eczeem ontstaat, kan erg vervelend zijn. Dit leidt vaak tot krabben waardoor de huid stuk gaat en het eczeem verergert. Ook kan het erg pijnlijk zijn, vooral barsten en kloven kunnen veel last geven. Sommige mensen ervaren ook branderigheid of een trekkend of gespannen gevoel. Dit treedt vooral in het begin op en kan gevoeld worden ook als nog geen zichtbare afwijkingen opgetreden zijn.

Niet besmettelijk

Handeczeem is overigens niet besmettelijk. Zelfs niet als er vocht uit de huid komt. Sommige vormen van handeczeem zijn moeilijk te behandelen en kunnen lang blijven bestaan. Zeker wanneer het langere tijd blijft voortbestaan. Daarom is het belangrijk om de eerste tekenen van handeczeem op tijd te signaleren en hiermee aan de slag te gaan.

Dit was deel een uit de reeks ‘handeczeem’. In het volgende artikel bespreken we de verschillende soorten eczeem. In deel 3 gaan we dieper in op het voorkomen (preventie) van handeczeem. Deze artikelen zijn tot stand gekomen in samenwerking met prof. dr. Thomas Rustemeyer en dr. Annemie Galimont.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.