Het aantal nagelstylisten neemt enorm toe

toename nagelstylisten

Het aantal nagelstudio’s in Nederland is de afgelopen vijf jaar toegenomen met ruim 40 procent. Waar er in 2018 nog 7.830 nagelstudio’s stonden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, is dat aantal in 2023 gestegen tot 11.300 nagelstudio’s. Die toename is te verklaren door de toegenomen populariteit van gellak- en natural nail behandelingen. Bij veel nagelstylisten lopen de agenda’s over en is een klantenstop geen onbekende term meer in de branche.

Een overzicht van het aantall nagelstylisten in Nederland over de jaren 2018 tot en met 2023.

Verspreiding in Nederland

Zo’n 38% van de nagelstylisten tref je in Zuid-Holland en Noord-Brabant. In deze provincies samen zijn zo’n 4.300 nagelstylisten gevestigd. In de provincies Zeeland en Flevoland heb je als consument minder geluk. In Zeeland vind je slechts 285 salons en in Flevoland is dat 341. De Kamer van Koophandel bracht deze cijfers eind februari naar buiten toe.

Overzicht per provincie van het aantal nagelstylisten in Nederland over de jaren 2018 tot en met 2023.

De sbicode, een code om aan te geven wat de activiteiten van een onderneming zijn, voor nagelstylisten is 96022 en de omschrijving daarvan is: schoonheidsverzorging, pedicures en manicures. Er is dus geen aparte categorie. “Om die reden is er gezocht op worden en delen van woorden zoals ‘nagel’ en ‘manicure’ in de bedrijfsomschrijving”, geeft een woordvoerder van de KvK aan. Het kan dus voorkomen dat er ook gecombineerde salons in de data zitten of dat er juist salons ontbreken die zich ook richten op nagelbehandelingen.

ACADEMY

Meer verdieping in je vak? Wil je bijleren op het gebied van marketing, productkennis, veilig werken of hygiëne? Word PRO-member of bekijk het cursusaanbod in onze ACADEMY. Wij zijn er speciaal voor jou als professional.

Toch geeft de data een goed beeld van de explosieve stijging. Ter vergelijking: van 2013 tot en met 2018 steeg het aantal nagelstylisten met ruim 30%. Waar er in 2013 nog 5.940 nagelstudio’s stonden ingeschreven, was dit aantal in 2018 7.837. Dat is ook een enorme toename, maar de laatste jaren lijkt dit aantal verder te stijgen.

Trend

Het lijkt alsof de trend een beetje is overgewaaid uit Amerika. Daar is het heel gebruikelijk om iedere drie weken een manicure uit te laten voeren. Hoewel Nederlanders een imago hebben rondom zuinig zijn, zien veel nagelstylisten dat voor zowel jong als oud een behandeling bij de nagelstylist er bij hoort. De branche heeft de populariteit onder meer te danken aan sociale media zoals TikTok. Op het kanaal worden veel video’s gedeeld over kunstnagels, gellak en nail-art. Onder andere Kim Kardashian, Kendall Jenner en Hailey Bieber delen hun mooiste sets.

Coronapandemie

Ook de coronapandemie heeft vermoedelijk bijgedragen aan drukte bij salons. Hoewel de salons meerdere keren moesten sluiten, wisten consumenten de weg naar de nagelstudio na de maatregelen goed te vinden. Tegenwoordig worden er veel DIY-kits aangeboden voor consumenten om zelf thuis de nagels te doen. “De tutorials die op social media worden gedeeld, geven de illusie dat gellak aanbrengen kinderspel is. Dat is niet zo, je moet met veel zaken rekening houden. Die klanten komen uiteindelijk toch weer in een professionele salon terecht”, zegt Annebelle Nooteboom, hoofdredacteur van Nailed It Magazine.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.