Het coronavirus: moeten nagelstylisten de deuren sluiten?

coronavirus nagelstudio

Het coronavirus treft ook nagelstylisten in heel Nederland. Als nagelstylist ben je continu in contact met de handen van je klant. Er kan dan wel een handschoen tussen zitten, maar biedt dit voldoende bescherming? Een deel van de nagelstylisten heeft uit voorzorg nu al de deuren gesloten, maar daarmee lopen zij inkomsten mis. Voor zelfstandigen is er op dit moment namelijk geen vangnet geregeld vanuit de overheid. 

Om de situatie in kaart te brengen, vroeg Nailed It Magazine middels een poll* of leden de salon sluiten vanwege het coronavirus. Van de deelnemers geven meer dan 126 nagelstylisten aan dat zij de salon pas sluiten als de overheid dit verplicht. Ongeveer 24 stylisten hebben de salon nu al gesloten en nog eens 9 nagelstylisten sluiten als de scholen ook worden gesloten. Redenen om afspraken niet nu al af te zeggen, zijn onder meer het mislopen van inkomsten en onduidelijkheid vanuit de overheid.  

*De aanvullende maatregelen (sluiten van scholen, horeca en sportclubs) van de overheid, waren tijdens de start van deze poll nog niet bekend.

‘We tasten in het duister’ 

Peggy Pieters van Kruijsbergen is eigenaresse van het nagelmerk Lily Nails en heeft een eigen nagelstudio. Zij uitte eerder haar zorgen over de branche in een item bij Een Vandaag. ‘Wij vragen ons in de beautybranche af hoe het zit met onze sector. Daar is totaal geen duidelijkheid over. We tasten allemaal in het duister’, zegt Peggy bij Een Vandaag. Viroloog Marion Koopmans ziet een behandeling in de nagelstudio niet als een essentiële activiteit en adviseert om afspraken uit te stellen. 

Peggy vindt het zorgelijk dat er nog geen aandacht wordt geschonken aan nagelstudio’s en de overdracht van het coronavirus. ‘Onze branche is helaas een beetje een vergeten branche. Dat terwijl wij redelijk intiem contact hebben met onze klanten.’ Zij heeft nu zelf haar nagelstudio tijdelijk gesloten en raad dat ook andere nagelstylisten aan. ‘Persoonlijk vind ik dat de meest verstandige keuze.’ Peggy hoopt dat de persconferentie vanmiddag meer duidelijkheid geeft. ‘En ik heb zelf contact opgenomen met een viroloog om dit te bespreken.’ 

Lees ook:

Nagels zijn natuurlijk een luxeproduct. ‘Maar tegelijkertijd mis ik zo wel inkomsten. Het is geen eerste levensbehoefte voor klanten, maar voor mij wel. Zonder klanten heb ik geen inkomsten.’  Volgens haar is het een gemiste kans dat brancheverenigingen juist nu niet opstaan. ‘FNV Mooi en het Nagelgilde melden niets over het virus op hun Facebookpagina’s. Er is te veel onrust binnen de branche en er moet meer duidelijkheid komen.’

Gezondheid gaat voor 

Natascha Jongenelen is ook één van de nagelstylisten die nu al heeft besloten om geen klanten meer te ontvangen. Zij heeft haar salon, Tassie’s Nails aan huis in het Zeelandse Borssele. ‘De gezondheid van mijn gezin en van mijn klanten gaat voor.’ Natascha is moeder van een tweeling en heeft klanten die een zwak immuunsysteem hebben en waarvoor het coronavirus ernstige gevolgen kan hebben. 

Over haar inkomen maakt Natascha zich op dit moment geen zorgen. ‘Gezondheid is het allerbelangrijkste. Ik werk parttime en samen met mijn partner kunnen we de sluiting opvangen.’ Toch vindt zij dat er vanuit de overheid een compensatie moet komen wanneer nagelstylisten moeten sluiten. ‘Als dit je enige inkomstenbron is, kan dat grote problemen geven.’ 

Extra maatregelen 

*Cerisa Klein heeft inmiddels de deuren van de salon gesloten na de extra maatregelen die de overheid heeft genomen op zondag 15 maart.

*Cerisa Klein is eigenaresse van Pacha Nails. ‘We werken met vijf nagelstylisten tegelijkertijd.’ In het begin waren de meningen binnen het team over het virus verdeeld. ‘Maar al snel hebben we besloten dat mensen met gezondheidsklachten en griepsymptomen thuis moeten blijven.’ Daarnaast zijn er extra maatregelen genomen. ‘We desinfecteren bijvoorbeeld de deurhendels extra tussen de behandelingen door. Als team willen we erin bijdragen om besmettingen tot een minimum te beperken totdat de overheid strengere maatregelen zal treffen.’ 

Ook Cerisa is net als veel nagelstylisten bang om uiteindelijk inkomsten mis te lopen. ‘Dat risico ligt voor iedere ondernemer op de loer. Wat gaat er gebeuren als we massaal onze hypotheek niet meer kunnen betalen?’ Op dit moment wordt er al gesproken over de mogelijkheid om de omzetbelasting later te betalen als ondernemer. ‘Daar houd ik me een beetje aan vast.’ 

Hygiëne 

Door de ontwikkelingen rondom het coronavirus beseft Cerisa zich meer dan ooit hoe nagelstylisten zichzelf blootstellen aan allerlei soorten virussen en bacteriën. ‘We weten allemaal dat je dit via de handen kan overbrengen, maar dit maakt duidelijk hoe belangrijk het is om een goede hygiëne te hanteren.’ 

Nagelstyling is geen erkend beroep en om die reden mag iedereen het vak uitoefenen. Dat houdt in dat er geen hygiënerichtlijnen zijn. Er zijn veel stylisten die geen handschoenen dragen en de hygiëne niet op orde hebben. Dat maakt de risico’s in deze branche nog groter. 

Nailed It Magazine 

Nailed It Magazine hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt voor de nagelbranche en de uiterlijke verzorgingsbranche in het algemeen. Het is nu niet duidelijk of nagelstudio’s beter hun deuren kunnen sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wij volgen het nieuws op de voet en zullen je een update geven waar nodig. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Vermoedelijk wordt met vrij beroep, erkent beroep bedoeld? Want vrije beroepen zijn grotendeels mensen die als zzp’er werken en dat kan allerlei soorten beroepen zijn. Niet erkend is dat er geen CAO is en geen wetten voor zijn en iedereen kan starten als bv nagelstyliste. Zo ook geen hygiëne regels bestaan voor ons beroep.

  2. Hallo Diana,

    Bedankt voor je aanvulling. Met vrij beroep bedoelen we in deze context dat het inderdaad geen erkend beroep is en iedereen het mag uitoefenen. We hebben de tekst aangepast zodat dit voor iedereen duidelijk is.

Reacties zijn gesloten.