Hoe vind ik een goede opleider?

nagelstylist opleiding kwaliteit

Nagelstyling is geen erkend beroep. Dat houdt in dat iedereen het vak mag uitoefenen zonder diploma. Voor opleidingen geldt ook geen kwaliteitskeurmerk. In principe mag iedereen, met of zonder diploma, lesgeven en hier een certificaat voor uitreiken. Wil je zeker weten dat de kwaliteit van jouw opleiding hoog ligt? Dan kan je rekening houden met een aantal zaken.

Allereerst is er een verschil met de opleiding die je op locatie volgt en de thuisstudie. Bij verschillende instellingen kan je een thuisstudie volgen. Nagelstyling is een praktisch vak waarbij je veel schade kan aanrichten aan de natuurlijke nagel. Een thuisstudie is in dit geval niet aan te raden tenzij je de opleiding gebruikt om te kijken of het vak wel bij je past. Thuisstudies zijn vaak voordeliger qua prijs, maar de praktijk is moeilijk over te brengen via een boek. Ga dus na of zo’n soort opleiding wel bij je past. Voor sommige nagelstylisten is dit een fijn begin, maar het is niet voor iedereen weggelegd.

CRKBO

Naast de thuisstudies zijn er nog veel meer aanbieders van opleidingen. Deze opleidingen zijn nooit erkend, maar je kan wel nagaan of de instelling zelf wordt getoetst. Zij staan in dat geval ingeschreven bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). De instelling wordt onder meer getoetst op het gebied van zorgvuldigheid en betrouwbaarheid. Meer hierover las je eerder in de column van Renate Brouwer.

Een opname in het register zegt echter alleen iets over de kwaliteit van het opleidingscentrum en niet over de inhoud van een opleiding. Een registratie hoeft nog niets te zeggen over de kwaliteit van de opleiding. Het is daarom goed om je te oriënteren. Bekijk welke aanbieders er zijn en bel ze eens op of ga langs. Het is belangrijk dat je een goed gevoel bij de opleider krijgt. Een kort praatje kan je al snel een idee geven van de kennis die de opleider in huis heeft. Ben niet bang om kritisch te zijn. Vraag aan de opleider hoe hij of zij de kwaliteit kan garanderen en hoe het theoretische gedeelte van de opleiding eruitziet.

Theorie

Een theoretisch gedeelte binnen een opleiding is erg belangrijk. Voor korte cursussen is dit niet altijd van belang, maar bij een startersopleiding wel. De veiligheid moet altijd voorop staan bij de opleider. Dit geldt ook voor de gebruikte materialen. Als het goed is, kan de opleider jou veel vertellen over de producten en welke risico’s er kleven aan het gebruik van producten van slechte kwaliteit.

Als je een (nieuwe) opleiding wil gaan volgen, is het ook goed om ervaringen van eerdere cursisten op te zoeken. Vraag bij de opleider of je contact mag opnemen met eerdere cursisten of kijk naar recensies op de Facebookpagina van de opleider. Daarnaast is het goed om je al te oriënteren in het vak voordat je aan een opleiding begint. Op die manier ken je de grote namen en merken in het grote vak. Dat kan je helpen in je zoektocht. Meld je bijvoorbeeld aan bij de verschillende groepen op Facebook voor nagelstylisten en bekijk wat daar geschreven is over opleiders.

Docenten

Daarnaast kan je bij het instituut navragen welke docenten er lesgeven. Worden er regelmatig bekende gastdocenten gevraagd? Dan is de kans groot dat de kwaliteit van het opleidingsinstituut hoog ligt. Nagelstylisten die hoog staan aangeschreven, willen zich namelijk niet zomaar binden aan het eerste beste opleidingsinstituut.

Over welke opleider ben jij zeer tevreden? Of heb je juist slechte ervaringen met een opleiding? Deel het hieronder in de reacties.

Bekijk ook:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.