Hygiëne in de salon: werken mijn desinfectanten tegen virussen?
Door de uitbraak van COVID-19 is hygiëne en desinfectie in de salon nog belangrijker geworden. Maar welke desinfectiemiddelen werken tegen virussen? En hoe kan je checken of dat echt zo is? Het Ctgb regelt de toelating en beoordeling van onder meer biociden, oftewel desinfectanten. Nailed It Magazine ging in gesprek met Hans van Boven van het Ctgb om het een en ander duidelijk te krijgen.
Het Ctgb heeft een database waarin geregistreerde producten staan. In die database kan je ook terugvinden voor welke toepassing het middel kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het desinfecteren van de handen of desinfectie van instrumenten. Daarnaast staat er ook of het product voor professioneel gebruik is of niet en voor welke sectoren het product toegelaten is. Bijvoorbeeld voor de voedingsmiddelenindustrie of specifiek voor kappers en nagelstylisten. Maar hoe vind je nou de informatie die van jou voor belang is?
In de toelatingenbank kan je zoeken op naam of registratienummer. ‘Wanneer je iets aangeboden krijgt van een leverancier, kan je op basis van de naam bekijken of het geregistreerd staat.’ Op de verpakking staat bij registratie ook een toelatingsnummer dat begint met een N of NL. Maar registratie zegt nog niets over de werkzaamheid van het middel tegen virussen. ‘Wanneer een product geregistreerd staat, wil dat niet zeggen dat het ook is toegelaten als virusdodend. Ik begrijp dat het voor kappers, nagelstylisten en andere sectoren een lastig systeem is om te lezen. Je moet een redelijke deskundigheid hebben om tot de juiste informatie te komen’, legt Hans uit.
Concrete lijst met virusdodende middelen
Om dat nu te verduidelijken, komt de Ctgb met een concrete lijst. Die lijst komt volgende week online. Nailed It Magazine zal een link naar deze lijst opnemen wanneer deze online komt. Wil je een update ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. De reden om een concrete lijst te publiceren, is omdat het voor veel sectoren nu onduidelijk is. ‘Iemand wordt nou eenmaal geen nagelstylist omdat hij of zij zich graag wil verdiepen in de biocidewetgeving.’ In de lijst komen producten te staan die zijn toegelaten als virusdodend.
Op die manier wil het Ctgb het makkelijker maken om te zoeken naar een geregistreerd en virusdodend product. ‘En wanneer een product op deze lijst staat, werkt het ook tegen het COVID-19 virus.’ Maar hoe komt het Ctgb nou eigenlijk tot deze conclusie? ‘Wanneer een producent een product wil laten registreren, moeten zij met (laboratorium)onderzoek aantonen dat het virusdodend werkt. Vervolgens bekijken wij hoe die testen zijn uitgevoerd en of het resultaat klopt. We kijken niet alleen naar de werkzaamheid tegen bepaalde micro-organismen, maar ook naar de invloed die het product heeft op het milieu en of je bijvoorbeeld huiduitslag van het product kan krijgen.’
Lees ook:
Van product naar registratie
Al die verschillende zaken worden meegenomen in het onderzoek. Nederland heeft een strenge biocidewetgeving. ‘Nederland loopt behoorlijk voorop bij de registratie van dit soort middelen. Alle middelen die nu op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn en claimen dat zij desinfecteren, zijn getoetst op wat zij claimen.’ Uiteindelijk wordt er in Europa naar één systeem toegewerkt. ‘Zodat consumenten overal dezelfde zekerheid hebben en producenten op iedere markt even makkelijk of moeilijk binnen kunnen.’
Dat systeem is nog in ontwikkeling en dat maakt het nog iets ingewikkelder. Er is namelijk niet alleen een Nederlandse database, maar ook een Europese database. ‘Maar je kan er vanuit gaan dat er in die database geen nieuwe middelen staan die in Nederland niet geregistreerd staan.’ Je kan in dat geval dus altijd het beste uitgaan van de Nederlandse database. Een product dat in een ander land, zoals Amerika, geregistreerd staat als virusdodend, staat in Nederland misschien niet geregistreerd als virusdodend.
Virusdodend of niet?
Of een middel wordt toegelaten als virusdodend, is afhankelijk van verschillende factoren. ‘Als het (nog) niet is toegelaten, mag het product officieel niet op de markt gebracht worden en claimen dat het virussen doodt. In de basis heeft de fabrikant dan niet voldoende aangetoond dat het middel virusdodend werkt. In Nederland zijn we daar tot nog toe veel strenger op dan in andere landen. Als een handdesinfectant wel virusdodend werkt, maar pas na 20 minuten inwrijven, dan vinden wij dat niet realistisch en laten we het niet toe.’
Het is in de basis dus altijd aan te raden om minstens te checken of een middel geregistreerd staat, maar daarnaast is de juiste toepassing belangrijk. ‘Alleen dan ben je ervan verzekerd dat het middel werkt zoals je verwacht.’ Hans benadrukt daarom om altijd de gebruikersvoorschriften grondig te lezen en op te volgen. Gebruik het middel ook alleen waar het voor is toegelaten. In de lijst die het Ctgb komende week publiceert, geven zij daar duidelijkheid over. Wanneer je twijfelt over een product, kan je contact opnemen met de Ctgb-helpdesk.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.