Dit is hoe je als nagelstyliste omgaat met reuma- en diabetespatiënten

nagelstylist reuma diabetes

Als nagelstylist heb je te maken met meerdere mensen die allemaal een verschillende gezondheid hebben. Zit er in jouw klantenbestand iemand met reuma of diabetes? Fleur Wagenaar van Medische Voetzorg Den Bosch zit al twintig jaar in het vak en vertelt je waar je op moet letten.

Mag je als nagelstylist een reumapatiënt zomaar behandelen?  

“Vooral met onderliggende ziektebeelden zoals reuma kan men extra gevoelig zijn aan de handen door allerlei ontstekingen en vergroeiingen. Denk hierbij aan gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage van de gewrichten, standveranderingen, gevoeligheid voor wonden of drukplekken van bijvoorbeeld vingers die elders indrukken.”

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

“Door onder andere medicatie kan de huid dunner worden en kunnen wondjes sneller ontsteken. Daarnaast kunnen de nagels diverse afwijkingen vertonen wat bij ondeskundig handelen voor grotere problemen kan zorgen. Hiermee breng je de klant in een lastige situatie.”

Mag je als nagelstylist een diabetespatiënt behandelen?

“Ook bij diabetes geldt dat door ondeskundig handelen je de klant in een lastige situatie kan brengen. Diabetes tast de bloedvaten en de zenuwen aan wat het eerst merkbaar is in de extremiteiten. Hierdoor genezen wonden minder snel of niet. Omdat de zenuwen aangetast raken, is het gevoel afwijkend en voelt men dus ook niet als er iets aan de hand is. Dan kan er nog bijkomen dat de visus (gezichtsscherpte) verminderd en deze wonden dus niet opgemerkt worden.”

“Kennis is daarom essentieel. Een nagelstyliste is niet opgeleid om de handen van een diabetespatiënt te verzorgen en vraagt ook niet aan het begin van nagelverzorging naar diabetes. Een nagelstyliste ziet een klant wél vaak genoeg om veranderingen aan de handen en de nagels op te merken. We zouden nagelstylisten moeten aanleren om vóór behandelingen een aantal vragen te stellen. Ook zouden ze eventuele afwijkingen die worden opgemerkt moeten noteren en vastleggen op beeld. Met toestemming van de klant kan de nagelstyliste de huisarts informeren en de klant effectief kan doorverwijzen.”

“Als je niet zorgvuldig werkt en de nail unit niet respecteert kan dit grote gevolgen hebben, met in het uiterste geval een amputatie. Dit wil je niet op je geweten hebben.”

Waar moet je als nagelstylist opletten bij klanten met deze twee ziektes?  

“Weet wat je doet met kennis van zaken, weet dat er heel veel mensen onderliggende ziektebeelden kunnen hebben welke grote gevolgen kunnen hebben bij ondeskundig handelen. Weet wat je wel en niet mag doen bij kwetsbare mensen. Zorg dat je weet wat deze ziektebeelden voor gevolgen kunnen hebben en verdiep jezelf verder in de anatomie en pathologie van de nail unit. Het is belangrijk om veilige en effectieve zorg te verlenen.”

“De bovenstaande argumenten moeten worden aangegrepen om de branche eens grondig onder het vergrootglas te leggen. Er zullen algemene hygiëne- en infectieregels moeten worden opgesteld en die nagelstylisten die zorg willen gaan verlenen daar zal competentieprofiel voor moeten worden opgesteld en een daarbij horende opleiding moeten worden gevolgd.”

Deze tips kun je als nagelstylist meegeven aan klanten met reuma of diabetes:

 • Houd de huid en de nail unit soepel met olie en crème. Een droge huid is gevoelig voor infectie. 
 • Knip de nagels niet te kort maar vijl ze netjes met een geschikte vijl. 
 • Bescherm de handen bij huishoudelijke taken met handschoenen. 
 • Bescherm de handen bij de kou met handschoenen. 
 • Wees altijd alert in geval van wondjes. Raadpleeg een huisarts als wondjes niet of niet snel genoeg genezen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

 1. Een zeer duidelijk en goed artikel.
  Ik wil echter meegeven dat er wel nagelstyliste zijn die naar de medische toestand van de klant vragen., naast de bovenstaande twee aspecten vraag ik bevoordeeld ook of iemand bloedverdunners neemt.
  Bij het nemen van bloedverdunner kan er immers ook kans zijn dat de klant gevoeliger is voor wondje, zeker waar de huid dun en broos is.

  Ik wil hier gewoon meegeven, dat er wel degelijk nagelstyliste zijn die hier kennis van hebben en niet zomaar klakeloos een klant gaan behandelen en doorverwijzen naar een arts.

Reacties zijn gesloten.