Mag je zomaar een salon aan huis beginnen?
Geen reistijden, je eigen tijden indelen en tussendoor even een wasje draaien. Aan huis werken is lekker flexibel voor jezelf en eventueel voor je gezin. Een salon aan huis biedt dus veel voordelen. Maar… mag je wel zomaar een salon aan huis beginnen?
Het regent regeltjes
Voor vrijwel elk bedrijf aan huis geldt: ga eerst na of jouw plannen passen in het bestemmingsplan van de gemeente waar je woont. Daarnaast moet je nog rekening houden met de bepalingen uit jouw hypotheekovereenkomst of huurovereenkomst.
Als nagelstyliste heb je een zogenaamd vrij beroep. Voor vrije beroepen heb je volgens de wet geen vergunning nodig voor jouw bedrijf aan huis. Toch is het aan te raden altijd even bij de gemeente een korte check te doen. Lees hieronder verder waarom.
Lees ook:
Vergunning nagelstylist
Een nagelstylist mag zich vrij vestigen. In principe is zelfs een vakbekwaamheids- of handelskennisdiploma niet nodig! Je hóeft er dus geen te hebben. Maar ja, als je jezelf een beetje serieus neemt, wil je voor je klanten wel weten waar je het over hebt. Dus wij raden een opleiding áltijd aan!
Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>
Dat je volgens de wet geen diploma nodig hebt, neemt niet weg dat je in jouw vestigingsplaats toch een lokale (omgevings-)vergunning nodig kunt hebben omdat jouw gemeente misschien wel een vestigingsbeleid hanteert.
Ga daarom vóór je een bedrijfsruimte in huis in gebruik neemt, bij de gemeente na of dit volgens het bestemmingsplan mag. Mag dit volgens het plan niet? Dan kun je nog steeds iets doen om jouw nagelsalon wel aan huis te mogen beginnen.
Wat is een bestemmingsplan?
Laten we eerst eens kijken wat een bestemmingsplan eigenlijk is. In een bestemmingsplan wordt door de gemeente bepaald wat er in een bepaalde buurt, straat of zelfs gebouw wel en niet mag. Dus ook of je wel of geen nagelstudio aan huis mag beginnen. Je begrijpt nu waarom het toch belangrijk is om het bestemmingsplan, vóór je met jouw bedrijf aan huis start, goed te bekijken. Oh ja, bijna iedere gemeente heeft wel een bestemmingsplan.
Mocht in het bestemmingsplan bepaald zijn dat je jouw nagelstudio niet vanuit huis mag starten, dan zijn er dus nog steeds opties. Yeejjj! Mocht jouw bedrijfsuitoefening namelijk niet in het bestemmingsplan passen, dan kun je een wijzigingsverzoek indienen. Dat kost wel geld en kan mogelijk maanden duren. Bureaucratie… poeh hé. Maar het is wel belangrijk, want omwonenden of andere belanghebbenden kunnen dan nog bezwaar maken. Doen ze dat niet, is de weg voor jou vrij.
Ben je huurder of huiseigenaar?
Ben je zo gelukkig dat je een koopwoning hebt, dan is het aan te raden even de hypotheekovereenkomst erbij te pakken. Er kunnen bepalingen in staan die van invloed zijn op het al dan niet voeren van een bedrijf vanuit je woning. Hetzelfde geldt voor huurders, al betreft het dan je huurovereenkomst.
De blauwe brieven
We gaan ook nog even in op een stukje administratie. Want … voor de inkomstenbelasting en btw (de omzetbelasting) zijn er ook zaken om rekening mee te houden als je een salon aan huis hebt. Veel meer dan we hier gaan bespreken, maar deze is van belang voor de werkruimte aan huis. Soms kan je namelijk wat geld terugkrijgen. Daar worden we altijd blij van! Mocht je zo gelukkig zijn dat je genoeg ruimte hebt voor een apart bedrijfs- en woongedeelte, dan kun je namelijk een best aanzienlijk deel van de kosten aftrekken. Soms zelfs de inrichtingskosten. Best lekker toch!
De rekenhulp Werkruimte in de woning (Belastingdienst) helpt jou hierbij.