De hittereactie in de lamp, wat is dat?

hittereactie lamp nagelstylisten

Wanneer je gelnagels plaatst, kan er een hittereactie ontstaan. Dit wordt ook wel een heat spike genoemd en ontstaat kort nadat de gel in contact komt met het licht van de lamp. Iedere nagelstylist heeft dit vast weleens zelf ervaren of gehoord van een klant. In dit artikel lees je wat een hittereactie is, wat de risico’s zijn en wat je kan doen om dit te voorkomen of te verminderen. 

Wanneer de klant de nagels in de lamp plaatst, kan er na enkele seconden een hittereactie ontstaan. Nieuwe klanten kunnen hiervan schrikken omdat ze niet weten wat er gebeurd. Een kleine reactie is vaak niets om je zorgen over te maken, maar bij een hevige reactie moet je alert zijn. Oorzaken van een hevige hittereactie zijn het te dik plaatsen van de gel, een te hoge omgevingstemperatuur of het gebruik van een lamp die niet is afgestemd op het product.

Lees ook:

Te snel

Een heat spike is volgens polymeerchemicus Johan Bijleveld een goed teken, maar het kan ook een slecht teken zijn. ‘Een hittereactie toont aan dat het polymerisatieproces in volle gang is’, legt hij uit. Het polymerisatieproces is de uitharding van de gel of acryl. ‘Zo’n reactie kan ook betekenen dat het polymerisatieproces te snel verloopt.’

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je niet de juiste lamp gebruikt. ‘Wanneer je lamp meer energie geeft dan de hoeveelheid energie die nodig is voor de reactie, worden er heel veel moleculen tegelijkertijd geactiveerd.’ Die energie is voelbaar in de vorm van warmte. Op dat moment zoeken dus heel veel moleculen met elkaar de verbinding op en dat kan je voelen op de nagelplaat in de vorm van een heat spike.

Risico’s

Om die reden is het goed om altijd de juiste lamp bij je producten te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen. Houd dus altijd de uithardingstijd aan die de fabrikant aangeeft. Een te hevige hittereactie kan onder meer leiden tot onycholysis, loslating van de nagelplaat. Wanneer de hittereactie heel hevig is, kan het nagelbed van de klant verbranden.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.