Gellak gemorst? Gellak of nagellak verwijderen uit je kleren doe je zo

gellak verwijderen kleren

Nagellak is natuurlijk een fantastisch product waar wij gek op zijn! Maar het is een stuk minder leuk als je er mee knoeit. Wat moet je doen als het op je kleding (of nog erger, die van je klant) beland? Met onze tips kan je nagellak of gellak uit je kleren verwijderen.

Ongelukjes zitten in kleine hoekjes en het is altijd goed om tips achter de hand te hebben voor deze onbewaakte ogenblikjes. Dus … hoe pak je zo’n vlek aan?

Nagellak of gellak verwijderen uit kleren

Kijk eerst naar het soort stof. Is het geen delicate stof? Lees dan hier verder. Voor delicate stoffen geldt een iets andere werkwijze waar we verderop in dit artikel op ingaan. Bij kleding van katoen (jup, ook je favo jeans!) vind je de oplossing gewoon in je voorraadkast. Alle nagelstylistes hebben dit in huis: nagellakremover. Nog even in de herhaling: delicate (fijne) stoffen zijn hier niet tegen bestand.

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

Dus, hoe gaan je die vlek te lijf? Het is makkelijker dan je denkt! Zorg dat je de volgende 4 dingen paraat hebt: absorberend keukenpapier, nagellakremover, wattenstaafjes en Biotex. Voor witte stoffen kun je best remover met aceton kunt gebruiken. Op kleur is dit niet aan te raden.

Volg nu deze stappen:

  • Pak een stuk keukenpapier en leg het kledingstuk met de vlek op het papier. Dit doen we zodat de aceton in het keukenpapier trekt en niet in de stof.
  • Neem nu een wattenstaafje en doop deze in de aceton. Je kunt de vlek hiermee nu zachtjes aanstippen. Nier hard, dat is belangrijk want anders maak je het alleen maar erger. Willen we niet!
  • Je zult zien dat het wattenstaafje de lak opneemt. Pak daarom steeds een nieuwe zodra je ziet dat het wattenstaafje verkleurt. Ga hiermee door tot de vlek weg is.
  • Neem wat Biotex en breng dit aan op de vlek, zo voorkom je dat de aceton in de stof trekt. Je kunt je kledingstuk nu gewoon in je wasmachine wassen.

Hoe goed en hoe makkelijk je de lak kunt verwijderen is helaas wel afhankelijk van de kleur van de nagellak. Rode lak verwijder je natuurlijk moeilijker dan een lichte kleur.

Gellak verwijderen uit delicate stoffen

Heel leuk natuurlijk die tips voor katoen, maar wat nu als er een vlek op een andere stof is gekomen? Op delicate stoffen zoals nylon, zijde of kant mag je never ever aceton gebruiken. Maar wat dan wel? Val nagellakvlekken in dit geval aan met pure alcohol of met spiritus. De werkwijze is hetzelfde. Denk je bij de laatste stap wel even om het speciale wasprogramma voor delicate stoffen? Succes!

Meubels en tapijt

Ben je zoals de schrijfster van dit stuk een regelrechte kluns dan kan het goed zijn om ook te weten hoe je het plakkerige goedje uit je meubels en tapijt kunt verwijderen. We geven je graag nog wat laatste tips. Op je houten tafel wil je natuurlijk geen remover gebruiken. Moet je ook niet doen (trust us)! Gebruik hiervoor haarspray. Ditzelfde magische goedje gebruik je op je bank of tapijt. Het is supersimpel:

  • Dep de gemorste lak zoveel mogelijk op, zonder de vlek groter te maken natuurlijk!
  • Spray haarlak op de vlek en wacht tot dit helemaal opgedroogd is (zo’n 20 seconden).
  • Boen dit nu voorzicht weg met een borsteltje (bijvoorbeeld een tandenborstel of handborsteltje).
  • Zo nodig bovenstaande herhalen.

Zit de vlek op je tapijt? Dan is de kleur van je tapijt belangrijk voor de juiste behandeling. Op een donker tapijt gebruik je namelijk het beste haarspray of alcohol, om de tapijtharen los van de lak te krijgen. Een licht of wit tapijt? Dan kun je ook met remover (zonder aceton!) gebruiken.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.