Hoe kies ik een veilig nagelproduct?

veilig nagelproduct kiezen

Als producent van nagelproducten heb je geen goedkeuring nodig voor je product. Bij geneesmiddelen is dit wel zo, maar bij producten voor nagelstylisten wordt er alleen steeksproefgewijs gecontroleerd. Merken en fabrikanten moeten zich aan de Europese wetgeving houden, maar dat doen zij niet altijd. Dat maakt het een stuk moeilijker om op zoek te gaan naar een veilig nagelproduct. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) geeft advies.

‘Cosmeticaproducten zijn strikt geregeld door de Europese wetgeving om de veiligheid voor onze gezondheid te waarborgen’, aldus de NCV. ‘Het is belangrijk dat je als nagelstylist producten koopt van een betrouwbare Europese importeur of fabrikant die voldoet aan de Cosmeticaverordening.’ Koop zeker geen producten die niet voldoen aan de Europese wetgeving.

ACADEMY

Meer verdieping in je vak? Wil je bijleren op het gebied van marketing, productkennis, veilig werken of hygiëne? Word PRO-member of bekijk het cursusaanbod in onze ACADEMY. Wij zijn er speciaal voor jou als professional.

Bekijk ook de Module: veilig werken met nagelproducten.

Controle nagelproducten

Het is moeilijk om na te gaan of je product daadwerkelijk aan de eisen van de EU voldoet. De producten worden namelijk alleen steeksproefgewijs getest op de eisen. Die controles worden uitgevoerd wanneer het product al op de markt is verschenen. Uit de praktijk blijkt dat grote fabrikanten of merken vaker worden gecontroleerd.  In 2015 onderzocht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nagelproducten die niet aan de wettelijke eisen voldoen. In dat geval kwam naar voren dat 85% van de onderzochte producten niet aan de cosmetica-eisen voldeed.

Niet in alle gevallen gaat het om producten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Een product voldoet bijvoorbeeld ook niet aan de eisen als verplichte waarschuwingszinnen op de verpakking ontbreken of als de producten op het etiket niet in het Nederlands staan vermeld. Het is onduidelijk hoe de stand van zaken op dit moment is.

Het etiket lezen

Wanneer je een nieuw product aanschaft, kan je op een aantal zaken letten. Het etiket moet bijvoorbeeld aan een aantal eisen voldoen. ‘Door naar het etiket te kijken, kan je vaak al zien of een product aan de wetgeving voldoet. Staan alle onderdelen erop en is er een vertaling van de waarschuwingen?’ Zo moet de functie van het product ook op de verpakking staan en moet er een ingrediëntenlijst worden vermeld. Meer informatie over het lezen van het etiket vind je in deze brochure.

Niet uit de EU?

Wanneer producten importeert die niet afkomstig zijn uit de EU loop je een groter risico. Deze producten hoeven namelijk niet aan de Europese wetgeving te voldoen. Tegenwoordig worden veel producten geïmporteerd uit onder andere China. Op deze producten vind je vaak niet eens een etiket met de bestanddelen van een product. Wanneer het etiket ontbreekt, is het verstandig om een product niet te gebruiken. Je weet immers niet welke stoffen er in het product zijn verwerkt.

Wanneer je veilig wil werken, is het verstandig om geen producten te bestellen op marktplaatsen zoals Alibaba, Ebay en Aliexpress. Je bent immers verantwoordelijk voor de gezondheid van je klant en je loopt zelf ook gevaar. De producten in andere landen hebben vaak andere eisen dan de regels die in Europa gelden. Kies in plaats daarvan voor producten van betrouwbare leveranciers die ook een goed bereikbare klantenservice hebben. Op die manier kan je bij vragen altijd snel schakelen met de leverancier.

Daarnaast loop je als nagelstylist een extra risico bij de import van nagelproducten uit het buitenland. ‘Door het product te gebruiken in een behandeling breng je het product juridisch gezien op de markt. Je wordt daardoor de verantwoordelijke persoon met alle bijbehorende verplichtingen.’ Om die reden is het ook altijd goed om niets te veranderen aan de verpakking van het oorspronkelijke product. Dat maakt je namelijk ook verantwoordelijk voor het product.

Gevaren producten

Twijfel je over de gevaren van een bepaald product? Raadpleeg dan altijd het productblad. Op dit blad vind je belangrijke (veiligheids)informatie. Het productblad kan je vaak aanvragen bij de leverancier.

Ben je allergisch voor een bepaald product? De NCV heeft een allergiehulp ontwikkeld. ‘Bij de veiligheidsbeoordeling wordt rekening gehouden met de kans op allergische reacties, maar toch kan het voorkomen dat iemand allergisch reageert op een ingrediënt.’ Toch is het niet altijd makkelijk om na te gaan welke ingrediënten en worden gebruikt in een product. ‘De allergiehulp zorgt ervoor dat de patiënt de beschikking krijgt over de relevante ingrediëntnamen zoals gebruikt op het etiket van het product’, aldus de NCV.

Veilig en netjes werken is ook belangrijk om allergieën te voorkomen. De NCV geeft in dit artikel een aantal tips over veilig werken. Meer lezen over contactallergieën? Bekijk dan het interview met professor Rustemeyer.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.