Nagelproducten grootste oorzaak acrylaatallergie

acrylaatallergie

Nagelproducten zijn de voornaamste oorzaak van het ontstaan van een allergie voor acrylaten. Uit onderzoek blijkt dat een acrylaatallergie in 67% van de gevallen ontstaat binnen de nagelbranche, bij zowel nagelstylist als consument. Voorheen werden acrylaten vooral beroepsmatig gebruikt binnen drukkerijen, fabrieken en tandartspraktijken. Tandtechnici waren de meest getroffen doelgroep. Nagelstyling is enorm populair en daardoor groeit ook het aantal mensen die door een nagelproduct een acrylaatallergie oplopen.

Acrylaten worden tegenwoordig steeds meer gebruikt binnen de beautyindustrie. Zo zien we acrylaatallergieën ontstaan bij de toepassing van haar- en wimperextensions, maar vooral bij kunstnagels. De eerste contactallergie van kunstnagels werd overigens al in 1956 beschreven. Nieuw is het dus zeker niet, het is een groot probleem binnen onze branche. Uit onderzoek komt naar voren dat 67% van de acrylaatallergieën ontstaan binnen de nagelbranche. Van die patienten werd 43% als consument blootgesteld aan deze stoffen en 56% beroepsmatig, dus als nagelstylist.

Weten wat een contactallergie voor acrylaten is? Lees dan dit overzichtsartikel.

Thuisgebruik

In dit onderzoek komt naar voren dat het thuisgebruik van gellak (en andere gelproducten) een grote risicofactor is. Tegenwoordig zijn er heel wat DIY-kits te vinden om zelf gellak of gelnagels aan te brengen. “De huidige kits voor thuisgebruik kunnen hevige allergische reacties veroorzaken. Acrylaatallergieën in deze setting zijn al beschreven in Australië, Zweden en Spanje”, aldus de onderzoekers. Belangrijk hierbij is vooral het uithardingsproces van de gel. Een goede UV-curing van de gel met de lamp is erg belangrijk, maar dit blijkt niet altijd goed te gaan.

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

Regulatie

Naast het niet juist uitharden van het product zijn de populariteit van kunst- en gelnagels en de ontwikkeling van de branche de oorzaken die bijdragen aan meer acrylaatallergieën bij nagelstylisten, klanten en hobbyisten. De onderzoekers doen een aanbeveling voor strikere regulatie van producten met allergene stoffen. Een strenger beleid rondom het gebruik van allergene stoffen zou het aantal contactallergieeen kunnen terugdringen. Ook zou het bewustzijn van een mogelijk risico op een contactallergie vergroot moeten worden.

Effect

Ook preventieve maatregelen zoals het gebruik van nitrile handschoenen staat in de aanbevelingen van de onderzoekers. Nailed It Magazine vroeg aan Prof. Thomas Rustemeyer of regulatie volgens hem effect kan hebben binnen de nagelbranche. Professor Rustemeyer is als arbeidsdermatoloog verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie AMC. “Contactallergie binnen de nagelbranche is helaas echt een groot probleem. Of regulering werkt, hangt volledig van de maatregelen af”, geeft hij aan. De maatregelen moeten niet alleen werken, maar ook nageleefd worden. “Bij de tandheelkundige branche is aangetoond dat het beheersen van blootstelling tot minder klachten leidt. Dat zal voor nagelstylisten net zo zijn.”

Met de juiste regelgeving en kennis binnen opleidingen zou het probleem volgens Prof. Rustemeyer een stuk kleiner kunnen worden. “Het zou verstandig zijn als de branche zelf acties onderneemt en met voorstellen tot initiatieven komt.”

Wil je meer lezen over een contactallergie door acrylaten? Bekijk dan ons dossier over contactallergie.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

 1. De einigste gevaar in kunstnagel wereld is $!
  Educatie matters – kennis van zaken matters – maar voor te veel mensen is alleen ‘The bottom dollar’ van belang en wij zien dat iedere dag weer – In a perfect world zal de gene die echt verstand van zaken hebben onze mooie kunstnagelproducten kunnen verkopen maar helaas, the world is not prefect.
  Producenten en groothandels zou verplicht moeten zijn een dag per maand te besteden aan het verbeteren van informatie in het vak en zuiver, medisch en wetenschappelijk onderbouwd educatie – wat zullen wij dan heel veel moois kunnen bereiken maar het gaat niet geburen en voornamelijk omdat de eindconsument just does not care en zo lang als dat niet veranderd dan blijft het echt een probleem in the land of dermatologie en allergologen – en het is tijd dat wij dat gewoon aanvaard.
  Feiten zijn fabels geworden en alle 6 huidlagen vanaf de basaal laag net boven dermis zijn blijkbaar niet meer nodig want die verwijder wij mechanisch in the name of beauty omdat ons klant dat wil toch? Het feit dat de nagelriemen een nadere kleur hebben dan de vingers is al bewijs dat de melanocyten hun werk niet meer kunnen doen en dat de epidermis laag niet meer intact is laat staan de stratum corneum – en als je het niet weet waar ik het over hebt dan hoor je niet te werken op betalende klanten zijn/haar nail units.
  Men wil zo snel mogelijk verkopen aan jan en alleman en jan en alleman willen zo snel mogelijk aan producten komen omdat ze denken dat nagelstyling een vak is van niets – en ze komen wel over een jaar of 20 achter dat ze geen nieuw kiezen implantaties kunnen hebben of dat de bot van hun gebroken heup niet gelijmd kan worden omdat ze een allergie hebben opgelopen tijdens een kunstnagelbehandeling met of zonder een mechanische manicure but hey – who cares?
  We care – https://gorge.nl/dougschoon.html

Reacties zijn gesloten.