Onderzoek: verplichte waarschuwingen op nagelproducten ontbreken

uitgroei-klantadvies

Foto: Nagelstylist Angelique Ummels aan het werk.

Als nagelstylist werk je, vaak, met hoog-allergene stoffen zoals HEMA en di-HEMA trimethylhexyl dicarbamate (di-HEMA TMHDC). Geen probleem, zolang je de risico’s kent en weet hoe je met een product moet omgaan. In een onderzoek naar HEMA en andere (meth)acrylaten ontdekten dermatologen dr. Anton de Groot en prof. dr. Thomas Rustemeyer samen met een student geneeskunde echter dat een groot deel van de nagelproducten niet aan de wetgeving voldoet. Ook ontbreken de verplichte waarschuwingen vaak.

In het onderzoek namen de dermatologen bijna 400 nagelproducten mee. Denk daarbij aan gellak, primer, basecoat, topcoat maar ook aan polygel en buildergel. En wat blijkt? Een groot deel van de nagelproducten voldoet niet aan de Europese cosmeticaverordening. Wie een nagelproduct op de markt brengt, wordt geacht aan deze regels te voldoen. In de verordening staat onder meer omschreven waar een product aan moet voldoen, maar ook wat er op het etiket moet staan.

Verplichte waarschuwing nagelproducten: ‘For professional use only’

Bij producten die HEMA of di-HEMA TMHDC bevatten is het verplicht om op het product of het etiket te vermelden dat het product alleen voor professioneel gebruik is en dat het een allergische reactie kan veroorzaken. Dit om te voorkomen dat consumenten aan de slag gaan met een product waarvan zij de risico’s niet kennen. In 35% van de gevallen waarbij alle gegevens zichtbaar waren ontbrak de waarschuwing ‘alleen voor professioneel gebruik’. De waarschuwing: ‘kan een allergische reactie veroorzaken’ ontbrak zelfs in 55% van de gevallen.

De onderzoekers ontdekten daarnaast dat een aantal merkhouders zich specifiek op consumenten richten in hun uitingen, ondanks dat deze ‘for professional use only ingrediënten’ bevatten zoals HEMA en di-HEMA TMHDC. Bij één merkhouder ontbraken bijvoorbeeld de waarschuwingen, maar werd er wel geadverteerd met: ‘the perfect gel manicure for home use.’

Producten voor thuisgebruik

Bij een ander merk stonden de waarschuwingen wel op de verpakking, maar worden de producten aangeboden voor thuisgebruik: ‘don’t waste time and money in a nail salon, apply a nice gel nail polish at home when it suits you’, luidt de tekst. Deze misleidende teksten kunnen niet-professionals, waaronder tieners, verleiden om aan de slag te gaan met producten die een risico met zich mee kunnen brengen.

Ook zag men bij 1 op de 10 producten dat op het etiket niet de juiste ingrediëntnamen werden getoond. Om misverstanden te voorkomen, wordt er op Europees niveau gewerkt met een eenduidige benaming voor ingrediënten. Zo kan er geen verwarring over een specifiek ingrediënt ontstaan. Bij deze producten konden de onderzoekers de naam echter niet vinden in de INCI-database (de database Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten).

HEMA in nagelproducten

De onderzoekers wilden met dit onderzoek in eerste instantie ontdekken hoe vaak HEMA als ingrediënt wordt gebruikt in nagelproducten vanwege de toename aan contactallergieën als gevolg van dit ingrediënt. Ook wilden zij inzicht krijgen in welke andere (meth)acrylaten er in nagelproducten voorkomen.

Ruim 60% van de nagelcosmetica bevat HEMA. Di-HEMA TMHDC, een andere hoog allergene stof, was in 34% van de gevallen aanwezig. De onderzoekers zagen daarnaast vooral acrylaten zoals hydroxypropyl methacrylate (25%), isobornyl methacrylate (16%) en trimethylolpropane triacrylate (12%).

Maak een melding

Ben jij nagelstylist en maak jij je zorgen over een nagelproduct? Bijvoorbeeld omdat het niet de verplichte waarschuwingen bevat? Maak hier dan melding van bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij zijn de toezichthouder op dit gebied en onderzoeken deze situaties helaas alleen op basis van meldingen die zij krijgen. Lees ook de column van hoofdredacteur Annebelle Nooteboom met als boodschap: ‘stop de verkoop aan consumenten en niet geschoolde nagelstylisten.’

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.