Update Magic remover: ‘meld onveilige producten’

Magic Remover

In Nederland wordt de Magic Remover door verschillende groothandels verkocht onder verschillende namen. Gel, acryl en gellak lossen op na het aanbrengen van dit product. Dit product is echter niet geschikt voor cosmetisch gebruik. Nagelwetenschapper Doug Schoon roept nagelstylisten op om deze producten te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Op Facebook roept Doug Schoon op om de cosmetische industrie te beschermen tegen deze bedreiging. ‘Neem contact op met de controleur in jouw land en laat verkopers van deze producten weten dat je de verkoop niet op prijs stelt. We moeten een krachtige boodschap sturen naar bedrijven die in de verleiding komen om dit soort acties te herhalen’, zegt Doug. Volgens de wetenschapper zitten er verschillende bestanddelen in het product die gevaarlijk kunnen zijn voor onder meer de huid.

Lees ook:

Verboden ingrediënten

Doug Schoon geeft aan dat de producten methyleenchloride bevatten, een ingrediënt dat niet eens is toegestaan in cosmetica in China. De originele fabrikanten hebben valse veiligheidsinformatiebladen verstrekt om de producten te kunnen verkopen. De producten zouden daarnaast methanol bevatten, dit is ook verboden in cosmeticaproducten. De Nederlandse Cosmetica Vereniging bevestigde eerder dat de SDS-sheets van deze producten niet volgens de regels zijn opgesteld.   

Bedreiging voor de branche

Nailed It Magazine ziet deze ontwikkeling als een bedreiging voor de industrie. Om die reden roepen we onze lezers op om een melding te maken bij de NVWA. Alleen samen kunnen we er voor zorgen dat dit product niet meer in Nederland wordt verkocht. Dit is niet alleen een gevaar voor nagelstylisten en klanten, maar ook voor consumenten. Als nagelstylisten moeten wij onze (toekomstige) klanten beschermen tegen deze ontwikkeling. 

Klacht indienen 

Een klacht indienen kost je slechts een paar minuten en kan via deze link. Vink bij het eerste venster ‘non-food producten en diensten’ aan en vervolgens ‘cosmetica’. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar het klachtenformulier cosmetica om je gegevens in te vullen. Klachten kunnen ook anoniem ingevuld worden. Vervolgens wordt er gevraagd naar de klacht en kan je eventueel bijlagen/foto’s toevoegen zoals SDS-sheets.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is de toezichthouder op dit gebied. Eerder hebben wij een melding bij de NVWA gemaakt over dit probleem. Wanneer er genoeg klachten worden ingediend, zal de NVWA waarschijnlijk een onderzoek instellen en fabrikanten mogelijk oproepen om de producten uit het assortiment te halen. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.