Nauwelijks coronasteun voor ondernemers in beautysector

beautysector coronasteun

Ondernemers in de beautysector kunnen nauwelijks aanspraak maken op overheidssteun. “Schrijnende verhalen in overvloed”, zegt Tamara van Dam, schoonheidsspecialist en één van de initiatiefnemers van ‘Beautysector in de kou’. Enkele tientallen nagelstudio’s, schoonheidssalons en kapperszaken moeten nu al definitief en noodgedwongen de deuren sluiten. Dat kan zo niet langer en daarom hebben ruim 6.000 ondernemers in de branche zich verenigd in een Facebookgroep.  

Kort na de lockdown heeft Tamara, samen met Stephanie Bijvoet en Suzanne Deremaux de Facebookgroep Beautysector in de kou opgericht. “Al snel na het afkondigen van de huidige lockdown werd duidelijk dat maar weinig ondernemers in onze branche aanspraak kunnen maken op overheidssteun.” Ook Tamara komt in de problemen. “Ik ben in de coronatijd extern gaan huren en kom nergens voor in aanmerking. Op deze manier gaat mijn salon eraan.”

Nog meer artikelen lezen? Word dan lid van onze community.

Partnertoets 

Het huidige steunpakket voor de lockdown bestaat onder meer uit de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Maar je moet aan best wat eisen voldoen. Zo wordt er een partnertoets uitgevoerd. Ondernemers komen niet in aanmerking voor steun als hun partner meer dan 1500 euro per maand verdient. “Op deze manier komt nagenoeg niemand in aanmerking. Er ontstaan situaties waarbij alleenstaande moeders met kinderen van een bijstandsuitkering moeten leven en de kosten van de zaak moeten betalen.”

Lees ook:

Ook de TVL, de tegemoetkoming voor vaste lasten, biedt niet veel hoop. “Het gaat in deze branche vaak om wat kleinere ondernemers.” Dat maakt dat veel zzp’ers geen aanspraak kunnen maken op de TVL omdat zij minder dan 3.000 euro aan vaste lasten hebben in 3 maanden. “Daarmee wordt er een verkeerd signaal afgegeven. Als je niet genoeg vaste lasten hebt, wordt je kennelijk niet serieus genomen.”  

Geen maatwerk

Aandacht voor de financiële problemen in deze sector is er nauwelijks. “Men is echt verbaasd wanneer ik uitleg dat er voor deze sector nagenoeg geen overheidssteun is.” Om die reden vragen deze ondernemers meer aandacht voor dit probleem. “We lobbyen in de politiek en hebben contact met diverse media. De overheid geeft aan geen maatwerk te willen leveren, maar op deze manier valt de volledige sector om.”

Tamara houdt haar hart vast voor de komende weken. “Er gaan geluiden rond dat ondernemers genoodzaakt zijn om 19 januari open te gaan ondanks een waarschijnlijke verlenging van de lockdown.” Zelf is zij niet van plan om dan de deuren te openen wanneer dit nog niet kan en zij raadt dit haar collega’s ook niet aan. “Maar dit maakt duidelijk hoe hoog de nood is.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of word lid van onze community en lees nog meer artikelen.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Ben al 27 jaar nagelstylist met een salon aan huis, werk netjes volgens protocol. Heb mijn salon tijdens 1e lockdown nog meer coronaproof gemaakt met mijn spaarcenten. Had nergens recht op en nu weer niet omdat mijn vaste lasten laag zijn. Dat voelt zo oneerlijk, ik zie mijn droom, mijn passie straks in rook opgaan. En met mij helaas nog vele andere collega’s.

Reacties zijn gesloten.