Nagelstylist, neem de STAP naar professionaliteit!

STAP-budget nagelstylist

Natuurlijk vinden wij bij Nailed It Magazine nagelstyling het allerleukste beroep wat er is. En een beroep, dat is het. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een beetje vijlen, plakken en lakken. Nagels zijn onderdeel van het lichaam en met het bewerken hiervan zijn er dus gezondheidsregels (én risico’s!) om rekening mee te houden. Een zichzelf respecterend nagelstylist volgt dan ook een opleiding. Met het STAP-budget is het nu mogelijk een kwaliteitsopleiding te volgen tot nagelstylist. Wat maakt van een opleider een erkende opleider? En waarom is het zo belangrijk om deze STAP naar professionaliteit te nemen? We spraken met Bargje Boudens van BiBi’s Beauty & Supplies. Vanaf nu kan je daar een opleiding volgen met het STAP-budget!

Wat moet je doen om een erkend opleidingsinstituut te worden?

“Het lesmateriaal moet volledig op orde zijn volgens de richtlijnen van het TCI (Toets Centrum Intereducatief). Daar hoort natuurlijk ook de kennis van de docenten bij. Deze kennis is erg breed. Denk aan product- & salonkennis, kennis van de fysiologie van handen en nagels, hygiëne, salonmanagement en kennis van gebruik en opslag van gevaarlijke stoffen. Het is een breed spectrum aan onderwerpen, waar een professioneel nagelstyliste allemaal mee te maken krijgt of kan krijgen.”

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

“Dit alles is onderzocht tijdens een officiële audit die door het TCI verplicht is gesteld. Daar gaat best wat tijd overheen, er moesten soms nog aanpassingen gedaan worden en dat is ook niet erg, we willen tenslotte zelf ook dat alles 100% is. Bij BiBi’s BEAUTY & SUPPLIES is dat gelukkig zo. We zijn echt met vlag en wimpel geslaagd voor de audit, waarbij ik met trots kan zeggen dat we grote complimenten kregen over hoe goed wij voorbereid zijn en hoe we alles perfect voor elkaar hebben voor onze cursisten. Deze bevestiging hebben wij doorgestuurd naar TCI en daarmee zijn wij officieel erkend opleider voor nagelstylisten.

We hebben ons herschreven lesmateriaal nu naar een grafisch ontwerper gestuurd, die hier een prachtig iets van gaat maken. Zo hebben we niet alleen inhoudelijk een kwaliteitsopleiding, maar ziet het er ook professioneel uit. We hebben er ontzettend veel zin in om weer met de lessen te beginnen!”

Vanwaar kwam jullie wens een erkend opleidingsinstituut te zijn?

“Omdat we helaas in onze branche nog regelmatig ‘docenten’ zien lesgeven die onvoldoende kennis hebben van lampen, producten, ingrediënten, hygiëne, anatomie of pathologie. Heel veel mensen springen er gewoon in en denken, dat is leuk zo een centje bijverdienen. Eerlijkheid gebied me wel om te zeggen dat deze mensen vaak echt wel mooie nagels zetten maar er komt helaas echt meer bij kijken. Je kunt iemand echt beschadigen. En dat kan veel verder gaan dan een schimmelnagel door verkeerde hygiëne of beschadiging door verkeerd gebruik van materiaal. Zo zien we dat er veel materiaal uit China wordt gekocht, waarvan de SDS (safety data sheet) niet klopt waarmee je het risico loopt dat er allergieën ontwikkeld worden die vergaande gevolgen kunnen hebben.

Vooral tijdens de lockdowns zijn mensen zelf gaan ‘rommelen’. We kregen daar vanuit het UMC Utrecht, een academisch ziekenhuis, ook signalen over. Vorig jaar sprak ik in de zomer met een professor van de allergiepoli en ik ben daar enorm van geschrokken. Hij vertelde mij namelijk dat er echt een allergie explosie in zijn kliniek is, mede doordat mensen zelf zijn gaan ‘knutselen’. Het is heus goed te begrijpen dat mensen dat doen, die spullen worden overal aangeboden. Maar het gevolg kan desastreus zijn. Dat gaat veel verder dan geen kunstnagels meer kunnen dragen. Zo lopen mensen het risico geen tandprotheses meer te kunnen dragen, of geen nieuwe hartklep of heup. Het lichaam stoot dit simpelweg af omdat het uit dezelfde stoffen bestaat (acrylaten). Er is zelfs al een keer een amputatie aan de orde geweest. Het verkeerd gebruik van producten of het gebruik van verkeerde producten, kan dus vergaande gevolgen hebben.

Vandaar dus onze wens, een erkende opleider te zijn waar je écht een kwaliteitsopleiding kunt volgen, zodat de branche hiermee een hoge standaard kan behouden.”

De coronacrisis leidde inderdaad tot een toename aan contactallergieën. Nailed It Magazine ging daarover in gesprek met Prof. Rustemeyer.

Welke voordelen biedt het cursisten?

“Omdat wij aan alle kanten getoetst zijn, zijn onze cursisten verzekerd van de juiste kennis en een juiste wijze van opleiden. Ze kunnen na een opleiding bij ons met een gerust hart salonwerk uitvoeren. Dit kunnen ze ook op die manier communiceren naar hun klanten en dat geeft de klant ook gelijk meer zekerheid. Het is een ontzettend goede basis. Mochten we tijdens een opleiding zien dat iemand niet het juiste niveau behaalt, dan zullen we met diegene ook het gesprek aangaan. Je weet daardoor zeker dat je met een diploma van ons echt klaar bent voor dit werk.”

Komen cursisten dan ook in aanmerking voor het STAP-budget?

“Ja, zeker weten. We zijn echt blij dat we na een rotperiode de schouders eronder hebben gezet en daar ook door zijn. Het is wel zo dat je er op tijd bij moet zijn, wil je kans maken op het STAP-budget. Er is een vaste datum waarop je kunt proberen hier aanspraak op te maken. Namelijk op 2 mei a.s. om 10.00 uur. Dan moet je wel zorgen dat je achter je computer zit, want er is maar een beperkt aantal budgetten beschikbaar voor alle opleidingen. Het lijkt wel een beetje op een soort concertkaartjes verkoop. Ik heb vernomen dat er zo’n drie miljoen mensen interesse hebben en er zijn voor deze ronde zo’n 3.600 mensen die een stukje van het budget kunnen bemachtigen. Je moet dus ook gewoon een beetje geluk hebben.”

STAP-budget

Wil jij ook gebruik maken van het STAP-budget? Zorg dan dat je op 2 mei a.s. om 10.00 uur klaar zit. Eventueel kun je het over 2 maanden nog een keer proberen. In 2022 is er namelijk voor de subsidieregeling STAP-budget totaal 160 miljoen euro beschikbaar dat verdeeld wordt over 5 aanvraagtijdvakken. Iedere 2 maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. Wees er op tijd bij! Want OP=OP.

Opleider?

Ben jij opleider en wil je graag een erkend opleidingsinstituut worden? Bekijk dan hier wat je moet doen om toegelaten te worden tot het STAP-scholingsregister. Opleiders moeten voldoen aan een vereiste certificering of keurmerk.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.