Belgische salons verenigen zich tegen sluiting

Belgische salons

Nagelstylisten en andere (niet medische) contactberoepen in België hebben de deuren afgelopen week moeten sluiten in verband met aanvullende coronamaatregelen. Een groep van honderden beautyprofessionals heeft zich nu verenigd en wil naar de Raad van State stappen. De saloneigenaren zamelen geld in om de juridische kosten te dekken. “Aan de sluiting kunnen we niets veranderen, maar naar de toekomst toe willen we een jojo-effect voorkomen”, zegt één van de initiatiefnemers Vicky de Roeck. 

Vicky heeft zelf een salon en groothandel in Antwerpen en zag kort voor de sluiting de bui al hangen. Samen met Evy Bouwens, ook initiatiefnemer, zijn er verdere plannen ontwikkeld. “Ik sprak een aantal collega’s en besloot een Facebookgroep aan te maken.” In eerste instantie was het doel om ondanks de sluiting de deuren te openen voor klanten. “Maar dat is voor velen geen optie omdat de boete 4000 euro is.” De naam van de Facebookgroep is vervolgens aangepast in ‘safe salon contactberoepen’”, zegt Vicky. 

Jojo-effect voorkomen  

Na de sluiting besloot het duo de aanpak te veranderen. “Evy heeft een advocaat ingeschakeld om onze opties te bekijken.” De groep wil nu naar de Raad van State stappen om een verlenging of volgende sluiting te voorkomen. “We vinden het oneerlijk. Winkeliers mogen open op afspraak. Wij werken altijd al op afspraak en met de nodige voorzorgsmaatregelen.” Bovendien had de regering na de heropening gezegd de contactberoepen niet opnieuw te sluiten. 

Nog meer artikelen lezen? Word dan lid van onze community.

Een maand later besloot de Belgische regering de niet-medische contactberoepen alsnog een halt toe te roepen. “We willen een jojo-effect voorkomen. De regering, en ook virologen, kunnen niet aantonen dat het daadwerkelijk om een hoog besmettingsrisico gaat bij de salons.” Toen de salons nog geen maand geleden weer open mochten, moesten zij extra maatregelen treffen. “In de meeste salons wordt nu zo veilig gewerkt dat de sluiting onbegrijpelijk is.” Zo moesten er CO2 meters geïnstalleerd worden of de deuren en ramen moesten constant open staan. 

Oneerlijk 

De initiatiefnemers vinden de sluiting dan ook oneerlijk. Ook de overheidssteun is niet optimaal voor gesloten ondernemers. “Wanneer je in bijberoep werkt, ontvang je namelijk geen steun.” Hoewel het voor sommige ondernemers lastig is, wordt er nu geld ingezameld om de juridische kosten te dekken. “We hebben nu de helft van het bedrag bij elkaar.” Er is ongeveer 5000 euro nodig. Vicky schat dat ongeveer 500 salons achter het initiatief staat. “Er zullen er wellicht nog meer zijn, maar die hebben de energie niet meer om te vechten.”

Toch is het volgens Vicky belangrijk dat ze met velen zijn. “Als we iets willen bereiken, moeten we druk uit kunnen oefenen richting de regering.” Zelf geeft Vicky de hoop in ieder geval niet op. “Ik kan maar één ding verliezen en dat is mijn vak. Als we nu niet ingrijpen, verlies ik dat ook.” Vicky vindt het hartverwarmend om te zien dat ook Nederlandse collega’s geld doneren om de juridische stappen mogelijk te maken. “Ik merk dat Nederlandse collega’s de bui ook al voelen hangen, maar laten we maar hopen dat we het mis hebben.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of word lid van onze community en lees nog meer artikelen.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.