Elvin: “Deze industrie krijgt niet genoeg shine en respect”

The Nail Boy

Elvin Elejandro Martinez (29), ook wel bekend als The Nail Boy, is een nail artist uit Rotterdam. Zijn carrière begon in 2009 als een grapje tussen hem en een vriendin, maar inmiddels durft hij groots te dromen. “Ik wil het eerste Queer Beauty Institute ontwikkelen waar alles is gecreëerd voor een door queer people of color.”  

Elvin was altijd al een liefhebber van mode en design. Dat hij fulltime als nagelstylist zou gaan werken, had hij nooit kunnen bedenken. “Een vriendin van mij opende in Sint-Maarten een eigen nagelsalon. Ze had vier nagelstudio’s, maar nog geen werknemers. Ik zei voor de grap: ‘als je het mij leert, kan ik komen werken’. We lachten erom, maar op een gegeven moment zei ze: ‘als je echt serieus bent, kom maandag om tien uur en dan gaan we beginnen.’ Inmiddels zijn we elf jaar verder.”

Psst… nog meer artikelen lezen? Word dan lid van Nailed It PRO.

Credits 

Mannen zijn zeldzaam in deze branche en dat is ook iets wat Elvin merkt. Verder vindt hij diversiteit en inclusie iets dat mist in het vak. “Mensen met kleur mogen van mij nog meer naar voren worden gebracht. Ik vind ook dat deze industrie niet genoeg shine en respect krijgt. Heel vaak wordt de styliste en de MUA wel in de credits bij een grote klus genoemd, maar de nagelstylist niet. Waarom? Wij zijn net zo belangrijk. We mogen best wel wat meer van onszelf laten horen.”

Geen grenzen 

Elvin werkt al een tijdje in het vak, maar hij vindt het lastig om te bepalen wat voor hem kenmerkend is als nagelstylist. Van klanten hoort hij vaak dat ze zijn werk herkennen door de vorm en de stijl van de nagels. “Als zwarte man in een door vrouwen gedomineerde industrie onderscheid ik mezelf ook automatisch van de rest.” Met zijn werk wil de nagelstylist ‘the fierce, confident and unapologetic’ aanspreken. “Degenen die geen grenzen kennen. Het leven is te kort voor saaie nagels.”

Inspiratie 

Inspiratie haalt de nagelstylist uit social media en hij kijkt graag naar het werk van Amerikaanse nagelstylisten. “Ik houd niet van nadoen, ik geef overal mijn eigen draai aan. Ik ben een groot fan van Chaun Legend uit Los Angeles. Hij maakt de perfecte acrylnagels en is echt een baas in het shapen van nagels. Ik heb weleens een les van hem gevolgd in Parijs, daarvoor reed ik zes uur op en neer.”

Eigen keten 

Voor de toekomst durft Elvin groots te dromen. Hij wil het eerste Queer Beauty Institute ontwikkelen waar alles wordt gecreëerd voor en door queer people of color. “Vaak voelen we onszelf onveilig, onbegrepen en niet gehoord of gezien. De wereld ziet ons anders dan normaal en dat wil ik veranderen.” Verder heeft Elvin nog een grote droom: “Ik heb een dope concept voor een salonketen. Ik houd nog geheim wat het is, maar ik kan wel zeggen dat we het nog niet in Nederland hebben. Het wordt heel divers en inclusief. Een moeilijke taak, maar het gaat me zeker lukken.”

Practice makes perfect

Tot slot heeft Elvin nog een advies voor collega’s: “Creëer je eigen stijl. Veel nagelstylisten denken dat ze alles moeten kunnen of kijken te veel naar anderen. Een eigen stijl is juist goed. Dat is hetgeen dat je verder gaat brengen. Doe wat voor jou goed voelt, doe het op je eigen tempo en je eigen manier. Stop ook nooit met leren, want in deze industrie kun je iedere dag iets nieuws leren over je werk. Practice makes perfect!”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.