Esther organiseert lakmarathon voor early scan bij borstkanker

lakmarathon early scan

Nagelstylist Esther Lam Geers van nagelsalon bij Esther verloor vorig jaar december haar zus aan borstkanker. Op 37-jarige leeftijd liet haar zus een man en twee zoontjes achter. “Ik mis haar vreselijk. Het is een verdrietige maand”, zegt Esther. Om die reden organiseert ze deze maand een lakmarathon voor stichting YvYa. Deze organisatie zet zich in voor de ontwikkeling van een nieuwe screeningsmethode bij borstkanker. “Met deze actie kan ik er op een positieve manier mee bezig zijn.”

Stichting YvYa is opgericht door één van de vrouwen waarmee Yvonne in de sportgroep voor lotgenoten zat. Paulette is de 60 gepasseerd en is inmiddels genezen van borstkanker. “Zij was zo geraakt door het verhaal van Yvonne dat de stichting de eerste twee letters van haar naam draagt.” De stichting steunt de ontwikkeling van de Early Warning Scan, die als doel heeft een betere, snellere en vrouwvriendelijkere manier borstcontrole uit te voeren dan de bestaande mammografie.

Nog meer artikelen lezen? Word dan lid van onze community.

Vrouwvriendelijker screenen

Vrouwen boven de 50 kunnen zichzelf laten controleren op borstkanker via het bevolkingsonderzoek. “Maar zo’n mammografie is bijna mensonterend.” Daarnaast blijken afwijkingen niet altijd zichtbaar te zijn met deze techniek. “Met de scan kan je de beelden met elkaar vergelijken en zo snel schakelen als er veranderingen optreden.” Met deze methode kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden en is de kans op slagen van een behandeling groter. 

Esther wil in de maand december zoveel mogelijk geld inzamelen voor de stichting. Op 20 december, in de drukste periode van het jaar, voert zij gellakbehandelingen uit.  Binnen 24 uur zat de dag volgeboekt. “Mensen vinden het altijd fijn om iets te kunnen doen en krijgen er nu ook iets voor terug.” Om zoveel mogelijk binnen te halen, heeft Esther ook klanten op andere momenten ingepland. De volledige opbrengst gaat naar het goede doel. “En ook de hele omzet van mijn vaste klanten.”

Speciale kinderlakdag 

Daarnaast organiseert zij op 23 december een speciale kinderlakdag. “Daar was veel vraag naar en ook die dag zat binnen een mum van tijd vol.” Esther verkoopt in de salon de producten van Famous Names. “De winst van deze producten gaat naar de stichting.” Bargje Boudens van LoveNess en Mirjam van Galen van BeautyArtists hebben producten gesponsord. “Bij de verkoop van deze producten gaat het volledige bedrag naar het goede doel.” 

Esther is niet de enige die zich deze maand inzet voor YvYa. “Een oud-collega verkoopt kerststukken en weer iemand anders bakt koekjes.” Wil je zelf je steentje bijdragen? “Als er andere salons zijn die mee willen doen, juich ik dat toe.” Als je iets wil organiseren, kan Esther je in contact brengen met de stichting. Je kan ook zelf een kijkje nemen of een donatie doen via de website van YvYa.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of word lid van onze community en lees nog meer artikelen.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.