Geen steun voor nagelstylisten: “Alsof ik 17 jaar heb gewerkt voor niks”
Judith Gommans (links) en Rosa Moreno (rechts)
Ondernemers in de beautysector kunnen nauwelijks aanspraak maken op overheidssteun. Zo krijgt Judith Gommans (37) van Mooi by Blond & Co slechts duizend euro waarmee ze alles moet betalen. Rosa Moreno (55) van Roos Beauty Nails heeft zelfs géén recht op steun. Beide vrouwen deden hun verhaal aan Nailed It Magazine.
De salon van Judith is gevestigd in een winkelpand in Sevenum. Ze heeft een kapsalon, nagel- en wimperstudio waar ze samen met drie andere dames werkt. Dit jaar bestaat Mooi by Blond & Co alweer elf jaar. Rosa werkt al zeventien jaar als nagelstylist en heeft sinds september een gloednieuwe salon in Zaandam.
Nog meer artikelen lezen? Word dan lid van onze community.
Heel veel ondernemers in de beautybranche hebben geen recht op overheidssteun. Hoe zit dat bij jullie?
Judith: “Mijn salon krijgt alleen de tegemoetkoming NOW. We hadden vorig jaar een verlies van ongeveer dertig procent, dus dat hebben we nu ook aangehouden. Dat levert ons duizend euro per maand op voor alle drie de medewerkers. Niet realistisch, want onze loonkosten zitten rond de vierduizend euro. Nu de lockdown weer is verlengd, hebben we een verzoek ingediend om het te verhogen naar 65 procent. We willen ook niet te veel vragen, omdat we het weer terug moeten betalen.”
Rosa: “Mijn man is afgekeurd en heeft een uitkering. Ik kom daarom nergens voor in aanmerking. Ik wil ook niks lenen, want ik ben bang dat ik dan verder in de problemen kom.”
Lees ook:
Hebben jullie het gevoel dat er enige vorm van hulp is?
Judith: “Nee, naar mijn gevoel worden we aan ons lot over gelaten. Je wordt niet gehoord. We hebben nergens recht op, maar moeten wel alle kosten doorbetalen. Personeel, pensioen, huur en nog veel meer. Dit kan niet, er moet wat veranderen.”
Rosa: “Ik ben bang voor een derde lockdown. Er zal vast wel weer een nieuwe variant zijn. Ik denk niet dat het dit jaar is afgelopen met alle ellende.”
Hoe komen jullie op dit moment rond?
Judith: “Mijn man draagt de grote lasten op dit moment. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Verder zit onze portemonnee op slot en verdwijnt ons spaargeld als sneeuw voor de zon.”
Rosa: “Helaas moet ik leven van mijn spaarrekening. Ik wil de huur niet opzeggen van mijn nieuwe salon, want ik heb net alles compleet verbouwd. Nadat ik weer mocht werken na de eerste lockdown speelde ik quit qua inkomsten. De drukke decembermaand is ons afgenomen. Het is nu vooral aankomende maand uitzingen, maar de maand daarop moet ik mezelf misschien wel failliet verklaren. Het voelt oneerlijk. Alsof ik zeventien jaar heb gewerkt voor niets en dat kan gewoon niet.”
Waarom wordt de beautysector zo hard geraakt volgens jullie?
Judith: “Ik heb geen idee waarom de regering denkt dat wij het op deze manier wel ‘overleven’. Iedereen, zelfs bedrijven die al twintig jaar bestaan, geeft aan dat ze het niet halen. Als er niks binnenkomt, kun je ook geen rekeningen betalen. Het stoort me ook dat de regering zegt: ‘blijf je rekeningen betalen, zoals de opvang, want anders vallen die bedrijven om’. Dat is precies wat er bij ons gebeurt. Het onderscheid dat ze maken tussen bedrijven kan gewoon niet.”
Rosa: “Ik merk dat er weinig compassie is met de beautysector. Er wordt op ons neergekeken en het wordt gezien als onbelangrijk. Wij betalen ook gewoon belasting zoals iedereen, dus ook ons mogen ze waarderen.”
Wat kan de regering doen om de situatie te verbeteren?
Judith: “Pas de berekeningen aan. Niet per kwartaal, maar kijk per maand. En haal die partnertoets van de Tozo af. Voor de salons met personeel moeten er meer mogelijkheden komen om iets met de uren te doen. Nu mag je niks, behalve betalen voor het thuis zitten van je personeel. Ook de TONK had moeten worden voorbereid, want ze wisten dat de lockdown eraan kwam.”
Rosa: “Het liefste wil ik geen geld ontvangen, maar zelf werken voor mijn geld. Op dit moment moet er iets komen waarmee je de kosten kan dekken. De meesten vragen niet om meer. We zijn al blij als we de vaste lasten eruit hebben.”
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of word lid van onze community en lees nog meer artikelen.
Ik merk dat steeds meer mensen in de gaten krijgen dat dit beleid van de overheid niets meer met het virus te maken heeft. Er is een andere agenda en we worden voorlogip zoet gehouden met valse beloften. Er blijven virussen komen, die zijn er altijd al geweest en dat zal ook niet veranderen. Het ene virus is minder schadelijk dan het andere en daar zullen we mee moeten leven. Het huidige beleid is er op gericht om het midden en klein bedrijf (60% van de economie) om te laten vallen. Hoe meer schulden je hebt des te strakker ze je straks in de tang hebben voor het doel waar ze nu naartoe werken. Build Back Better noemen ze dat…………..voor wie ?