PRO aan het woord: Ilona van den Berg, Irrisistible Nail & Body Fashion
Ilona van den Berg is een van onze vaste members van Nailed It PRO en daarom zetten we haar in the spotlight. “Ik ben lid van Nailed It Pro om alle artikelen te kunnen lezen waar ik wijzer van wordt. Niet alleen artikelen die gaan over het verfraaien van de nagels en de verzorging van de handen en voeten, maar ook artikelen die nuttig zijn voor mezelf als ondernemer. Hoe ik mijn salon nog rendabeler kan maken, bijvoorbeeld. En daarnaast is het ook een superleuk platform om inspiratie op te doen.”
Hoe ben je in het vak gerold?
“Ik ben van origine zelf een nagelbijter. Omdat ik heel graag wilde stoppen met nagelbijten heb ik – dat is nu zo’n 25 jaar geleden – acrylnagels laten zetten. Ik vond het zo interessant, waardoor ik dacht, dat wil ik zelf ook doen! Ik ben daarover na gaan denken en van het een kwam het ander. Uiteindelijk ben ik een opleiding gaan doen bij mij in de buurt. Ik kreeg een introductiegesprek waarna ik heel enthousiast direct aan de opleiding ben begonnen.
In eerste instantie heb ik alleen de opleiding acrylnagels met een klein stukje theorie en cosmetische manicure daar gedaan. De jaren daarna ben ik als hobbyist bij mezelf en bij vriendinnen begonnen met nagels zetten. Tot ik erachter kwam dat ik het steeds leuker vond en ik meer wilde leren. Ik volgde diverse nail-art workshops en deed een opleiding voor cosmetische pedicure. Via de groothandel waar ik destijds mijn inkopen deed, maakte ik kennis met het merk Cuccio en ik was direct verkocht. Hele fijne spa producten, gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Ik kon mijn cosmetische behandelingen vervangen voor spabehandelingen en ook producten verkopen.
Dat laatste werd heel enthousiast ontvangen, waardoor ik besloot homeparties te geven bij mensen thuis. Hier kon men dan kennismaken met de producten, hun favoriete producten bestellen en de gastvrouw werd verwend met een spamanicure behandeling. Op enig moment ontdekte ik dat de groothandel waar ik mijn Cuccio producten bestelde helaas gestopt was als distributeur van het merk. Ik kwam in contact met de fabrikant in Amerika en kon ik via de nieuwe distributeur aan mijn producten komen. Op dat moment ontdekte ik dat Cuccio ook gels, gellak, acryl en dergelijke in het assortiment heeft.
Niet veel later kampte ik met veel uitslag en had ik zelfs blaren op mijn handen en overal jeuk. Ineens was het daar… Na een drukke kerstperiode lag ik ‘s avonds in bed met brandende handen en de volgende dag zaten ze helemaal vol met blaren. Helaas werd het met de dag erger, na een week had ik het ook in mijn nek en onder mijn ogen. Dit heb ik natuurlijk door een dermatoloog laten onderzoeken en ik bleek een acrylaatallergie te hebben! Toen heb ik mezelf omgeschoold tot gel nagelstyliste. Tegelijkertijd kwam gellak op de markt, dus dat was een mooie samenkomst. Hierdoor had ik direct nog een extra toevoeging aan mijn behandelassortiment.
Door het ontstaan van mijn eigen acrylaatallergie ben ik me gaan verdiepen in de kennis van de natuurlijke nagel en alles er omheen. Ik wilde weten hoe het nou kan dat je daar ineens allergisch voor bent. Die allergie is bij mij in 10 jaar ontwikkeld doordat ik helaas op een verkeerde manier met de producten heb leren werken en er niet veel aandacht aan hygiënisch werken werd besteed tijdens mijn voorgaande opleidingen. Reden genoeg om mezelf er in te verdiepen. Ik kwam in contact met Tracy Shelverton van Gorge Nails en daar heb ik de opleiding Anatomie en Pathologie gedaan. Er ging een wereld voor mij open! Toen ik die kennis eenmaal had dacht ik, dit had ik bij mijn basisopleiding moeten hebben. Dan leer je pas echt wat je aan het doen bent en kom je erachter dat je eigenlijk ook áltijd met handschoenen aan moet werken, je mixratio goed moet zijn en wat je producten eigenlijk zijn en doen bijvoorbeeld. Dat is iets wat ik in mijn eerdere opleidingen helaas nooit geleerd had. Dat was gewoon in die tijd nog niet zo, dat daar aandacht aan besteed werd.”
Wat maakt het voor jou zo leuk?
“Het leuke eraan is – omdat ik me daar nu zo in verdiept heb – dat ik precies weet hoe die nagelunit in elkaar steekt en hoe je mensen kan helpen om niet alleen mooie, maar ook gezonde nagels te hebben. Mijn klanten nemen ook echt mijn advies aan. Je bent meer dan iemand die alleen maar nagels doet. En daarnaast is het ook gewoon een luxe die je kunt bieden aan jouw klanten. Gewoon even een ultiem Me-Time momentje. Ik onderscheid me dus ook echt ten opzichten van mijn concullega’s in de omgeving.
Daarnaast maakt het mijn werk als docent – wat ik naast mijn salon ook nog doe – ook zo leuk dat je je studenten ook praktijk- en ervaringsadviezen mee kunt geven. Ik vertel ze altijd dat ze goed op moeten letten, want de allergie die ik nu heb, is iets wat je écht niet wilt hebben. Mijn kennis houd ik daarom ook up-to-date en draag ik weer over aan mijn studenten.”
Je hebt een eigen salon, hoe heeft de salon zich in de loop der tijd ontwikkeld?
“In de eerste 10 jaar na het behalen van mijn eerste certificaat, ben ik hobbymatig begonnen. Gewoon parttime, naast mijn vaste baan. Ik kreeg steeds meer en meer klanten en ging voorzichtig een echte salon openen in plaats van werken aan de keukentafel. Tijdens de zwangerschap van mijn oudste dochter (inmiddels bijna 11 jaar geleden) ging ik nadenken hoe ik alles wilde gaan combineren. Ik besloot mijn vaste baan op te zeggen en nam het risico om (zoveel mogelijk) fulltime mijn eigen salon te gaan runnen. Die run ik nu nog steeds, maar wel met een veel groter klantenbestand! Soms denk ik er zelfs over na om mijn salon qua ruimte uit te gaan breiden. Ik merk ook, zeker na de coronatijd, dat mensen het belangrijk vinden om tijd aan zichzelf te spenderen en dat ze bereid zijn om daar geld aan uit te geven. Ze vinden het fijn om even in een salon te zijn. Even een momentje voor zichzelf, even een stukje ontspanning. Dat is ook het mooie van het merk waar ik mee werk, het is niet alleen een mooie gellak, maar er zitten ook heel veel spaproducten in deze lijn. Ik geef ook spamanicure en spapedicure behandelingen en ik merk dat mensen het fijn vinden dat de huid goed verzorgd wordt en dat ze even kunnen relaxen. Lekker een kopje koffie of thee erbij, een maskertje en een boekje lezen ondertussen. Ik zet altijd een lekker muziekje aan, zo maak je er echt een beleving van. Dat is gewoon waar de maatschappij nu behoefte aan heeft.”
Hoe probeer jij je te onderscheiden?
“Door dus die spa beleving aan te bieden. We zitten hier in de buurt met verschillende salons die allemaal weer een andere specialiteit hebben en wij hebben het allemaal heel druk. Wij werken ook heel goed samen. Ik onderscheid mij dan in het extra stukje luxe. Zo hebben wij allemaal weer iets anders. De een is goed in gelpolish de ander is goed in de verlengingen van de kunstnagel. Mijn theoretische vakkennis is heel groot en die zet ik dus ook vaak in, maar in de salon richt ik me vooral op het extra stukje luxe, een beetje verwennerij voor iedereen die in mijn salon binnenkomt.
In ons dorp hebben wij als salons ook echt wel een bijzondere samenwerking. Zo nemen wij tijdens vakanties of verlof ook klanten van elkaar over. Ook geef ik soms in de andere salons training, super fijn dat het zo kan. We zijn echt collega’s.”
Waar loop je weleens tegenaan? Of zijn er zaken waar je tegenaan bent aangelopen?
“Ik loop er bij nieuwe klanten vaak tegenaan dat zij van de prijs schrikken. Ze hebben er geen besef van waar wij allemaal rekening mee moeten houden. Zijn ze eenmaal in de salon, dan leg ik dat natuurlijk graag uit. Ik vraag mensen bijvoorbeeld ook altijd om hun handen te wassen als ze binnen komen, ik desinfecteer al mijn materialen en werk met vijlen voor eenmalig gebruik. Dan komen ze binnen en zeggen ze: “goh, je werkt wel heel hygiënisch en schoon.” Dat klopt, maar daar is de prijs ook naar. Want ik moet daar investeringen in doen. Ik heb een wasruimte waar mensen hun handen kunnen wassen. Maar ik heb ook een desinfectiehoek, daarin heb ik geïnvesteerd en zo heb ik ervoor gezorgd dat ik ook goed hygiënisch kán werken. Ik maak mijn werkblad natuurlijk na elke behandeling schoon, maar ook mijn lamp en mijn tafellamp, eigenlijk alles. Vijlen gooi ik weg of geef ik aan de klant mee. En natuurlijk werk ik met kwaliteitsproducten. Er zit ook een verschil tussen “nagels zetten voor de hobby” (en ja zo ben ikzelf ook begonnen, laten we eerlijk zijn) en “een professioneel nagelstylist(e)”. Ik moet er mijn boterham mee verdienen, belastingen en verzekeringen betalen en dan moet er ook nog een goed uurloon overblijven, want he… voor € 2,50 per uur wil niemand werken toch?”
Je bent naast nagelstyliste ook docent. Hoeveel mannelijke cursisten heb jij eigenlijk gemiddeld in dit toch door vrouwen gedomineerde vak?
“Heel weinig, over het algemeen zijn het toch meiden. Maar we zien wel steeds meer dat ook jongens zich hierin willen verdiepen. Het is misschien maar zo’n 5% hoor als ik het moet inschatten en ik vind dat eigenlijk wel jammer. Het zou zo leuk zijn als die verhouding meer evenredig verdeelt is! Gelukkig verandert de maatschappij steeds meer en maakt het steeds minder uit of een man een “vrouwelijk” beroep kiest of andersom.
Misschien leuk om te vertellen, is dat ik in de salon ook steeds meer mannen als klanten krijg. Die willen ook gewoon verzorgde handen. Nog niet om te lakken, al las ik laatst in een artikel dat je dat ook steeds meer gaat zien. Maar bij mij in de salon komen echt bouwvakkers met vieze en kapotte handen, met kloven, die het belangrijk vinden dat ze er verzorgd uit zien. Met recht een MAN-icure.”
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Ik zie veel op social media voorbijkomen aan trends en ik probeer veel zelf uit. Natuurlijk krijg ik ook veel inspiratie van het docententeam van het merk waar ik mee werk. Zij zitten over de hele wereld dus dan krijg je natuurlijk ook weer hele ander dingen mee. Vaak komen klanten ook met foto’s en dan probeer ik daar ook iets mee. Sommige dingen begin ik ook niet aan hoor.”
Heb je ook dingen die erbij horen, maar die je liever niet doet?
“Vroeger had ik echt een ontzettende hekel aan babyboom nagels, maar inmiddels heb ik een passend product gevonden en vind ik het zelfs leuk om te doen. Maar op dit moment een hekel aan iets hebben? Nee, eigenlijk niet echt. Als ik iets moet noemen wat ik niet vaak of niet zo graag doe dan is het misschien wel ingewikkelde nail-art. Ik doe wel simpele dingen hoor, maar van die handgetekende kunstwerken waar je engelengeduld voor moet hebben… nee dat is niets voor mij. Mijn klanten vragen daar ook te weinig naar en ik ben er denk ik te perfectionistisch voor. Een lijntje is nooit smal of strak genoeg naar mijn zin.”
Op welke collega zou je stiekem wel een beetje willen lijken? Tegen wie kijk je op?
“Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik vind dat er heel veel collega’s zijn die ergens heel goed zijn, maar ieder is weer goed in zijn eigen ding.
Zou ik echt op iemand willen lijken? Nee, dat heb ik persoonlijk niet zo. Als je tevreden bent met het werk wat je zelf doet en wat bij jou past, dan hoef je volgens mij niet zo op iemand te lijken, dan ben je jouw eigen label. Ik ben gewoon heel tevreden met de manier waarop het nu gaat.”
Heb je een tip voor andere nagelstylisten?
“Volg je hart en doe waar jouw passie ligt. Ik zou zeggen … kijk niet teveel naar een ander. Er is best veel afgunst in de nagelbranche en mensen hebben vaak of snel een oordeel over een ander klaar. Meestal is dat niet positief. Ik denk dat altijd, waarom? Kijk eerst naar jezelf en brand een ander niet af. Je wint er niets mee en je maakt het er niet leuker op. Volg je passie, doe wat je leuk vindt, zorg dat je kennis op orde is (!!), volg af en toe eens een workshop om iets nieuws te leren om je aanbod een beetje te veranderen of om je klanten iets nieuws aan te kunnen bieden. Maar kijk niet teveel naar anderen, doe gewoon je eigen ding. Zodat jouw salon uniek wordt op jouw manier. Blijf bij jezelf, op jouw manier en jouw tempo.”
Super leuk om gevraagd te zijn voor dit interview! Hopelijk heb ik andere stylisten hiermee ook geïnspireerd.