Het draait allemaal om de apex van de nagel

apex nagelstyliste kunstnagels

De apex van de nagel, hoe zit het nou precies? Katie Barnes uit het Verenigd Koninkrijk legt je alles uit over de juiste plaatsing. Katie won meerdere awards voor haar werk als nagelstylist en publiceert regelmatig in (inter)nationale media. Zij is eigenaresse van het opleidingscentrum Katie Barnes Academy in het Engelse Warwick.  

Click here for the English version.

De apex moet het hoogste punt van je kunstnagel vormen, geplaatst op het zwakste punt. De apex is gecreëerd om de kunstnagel balans en stevigheid te geven. Je kunt de apex het best zien door vanuit de zijkant naar de nagel te kijken, maar in principe moet de apex vanuit alle hoeken van de nagel zichtbaar zijn. Het plaatsen van de apex is niet altijd even makkelijk. Dat komt onder meer omdat de positie afhankelijk is van de vorm en de lengte van de nagel die je wilt maken.

De apex van de nagel

Over het algemeen ligt de apex op 1/3devan de kunstnagel, daar waar je natuurlijke nagel het nagelbed uitgroeit. Hoe langer de nagel wordt, hoe hoger de apex wordt en hoe dichter de apex bij de proximale nagelvouw (nagelriem) komt te liggen. Het is belangrijk om de apex niet te ver naar achteren te plaatsen. Het zorgt niet alleen voor een onnatuurlijke bult op je nagel, maar geeft ook niet de nodige sterkte. Als je apex te ver naar voren richting vrije rand is geplaatst en je ‘upper arch’ niet recht is, zal de apex je vrije rand naar beneden trekken over je vingertop heen. Dit maakt de nagel zwak en zorgt voor breuken

Lees ook:

Niet over de hele breedte

Bij vormen waar de apex vanuit het hoogste punt naar beneden loopt zoals bij de stiletto en de almond, wordt de apex ook wel gezien als het balanspunt. In dit geval zorgt de apex voor het juiste evenwicht om de nagel in balans te houden.

Veel nagelstylisten zijn in de veronderstelling dat de apex over de hele breedte van de nagel moet lopen, van zijwal tot zijwal. Dat is niet zo. De apex is één punt in het midden van de nagel en loopt dus niet van de linker zijwal naar de rechter zijwal. Beide kanten van de apex moeten gevijld worden om te verzekeren dat de zijkanten van je kunstnagel (van zijwal tot apex) niet uit waaieren en te dik worden.

Centraal in het midden

Daarnaast is het bij de plaatsing van de apex belangrijk dat deze centraal in het midden van de nagel wordt geplaatst. Je kan dit gemakkelijk zien door de nagel op een zwarte achtergrond te plaatsen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld je handschoen of een handdoek. Sluit vervolgens één oog en bekijk de nagel vanuit verschillende hoeken. Kijk ook over de nagel heen. Houd de vrije rand voor je zodat je van vrije rand naar achteren, de proximale nagelvouw/nagelriem in kijkt. Op deze manieren kan je zien of de apex goed geplaatst is.

Upper arch

De upper arch – bovenste booglijn – wordt gevormd door de apex. De apex en de upper arch zorgen er samen voor dat er een technisch sterke en esthetisch mooie kunstnagel ontstaat. Het hoogste deel van de apex is het begin van de bovenste booglijn. Bij een juiste plaatsing zie je een gelijkmatige stijging van de lijn van niet meer dan 1 tot 2 millimeter van de proximale nagelvouw (nagelriem) naar de apex. Vanuit de apex loopt de bovenste booglijn in een loodrechte lijn naar de vrije rand bij een vierkante nagelvorm of een russian almond vorm. Bij een stiletto of amandelvorm loopt de lijn schuin naar beneden.

Apex plaatsing bij verschillende vormen

Vierkantapex nagelstyliste kunstnagels

Apex: in het midden van het verlengde nagelbed. Hoe langer de verlenging, hoe dichterbij de proximale nagelvouw(nagelriem) de apex wordt geplaatst.

Bovenste booglijn: loodrecht vanuit de apex naar de vrije rand. De apex en de lower arch moeten volledig parallel lopen.

apex nagelstyliste kunstnagels
Amandelvorm of stiletto

Apex: op 1/3de van de kunstnagel.

Bovenste booglijn: schuin naar beneden van de apex naar de vrije rand.

apex nagelstyliste kunstnagelsBallerina

Apex: op 1/3de van de kunstnagel.

Bovenste booglijn: loodrecht vanuit de apex naar de vrije rand. De apex en de lower arch moeten volledig parallel lopen.

Russian almond, edge & gothic almond

Apex: Op 1/3de van de kunstnagel.

Bovenste booglijn: loodrecht vanuit de apex naar de vrije rand. De apex en de lower arch moeten volledig parallel lopen.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.