Trend: planten- of bloemenwand in je salon

bloemenwand in je salon

Evelien Bijkerk is interieurontwerper en styliste. Sinds begin dit jaar is ze het gezicht achter Eefs woonstijl. In de afgelopen jaren heeft ze veel ervaring opgedaan als styliste bij het inrichten van winkels. Evelien zal de komende tijd regelmatig een blog schrijven over interierieurinspiratie voor je salon voor Nailed it magazine. Ben je nieuwsgierig naar wat ze nog meer doet? Volg haar op Facebook of Instagram. Dit keer schrijft Evelien over een planten- of bloemenwand in je salon.

Als je op zoek bent naar inspiratie voor de inrichting van je salon heb je er vast al plaatjes van deze trend voorbij zien komen: een planten- of bloemenwand. Bloemen en planten zijn enorm sfeerbepalend en kunnen op een gehele wand (of plafond) een groots effect geven aan de sfeer en beleving van je salon. In de vorige blog heb ik het ook al gehad over materiaalkeuzes en akoestiek. Dat is ook in dit geval een belangrijk punt om mee te nemen bij de aanschaf en het plaatsen van zo´n wand.

Locatie planten- of bloemenwand

Bedenk om te beginnen waar je de bloemen / plantenwand wilt plaatsen. Is dit een plek waar je een hoop stof produceert? Bedenk dan dat zowel zijde- als echte bloemen en planten stof “vangen”. Voor zowel zijde- als echte planten geldt dat soorten met een glad blad beter schoon te maken zijn. Als je rekening houdt met de bevestiging van de plantenwand zou je deze redelijk eenvoudig kunnen demonteren zodat je deze schoon kunt maken.

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

De locatie van de wand is ook erg bepalend voor de beleving van de ruimte. Kies in een kleine ruimte voor een deel van een wand of juist de grootste wand voor een optisch vergrotend effect. Side note: De wand tegenover de entree bekleden maakt de ruimte optisch kleiner. Doordat de bloemen en planten letterlijk volume en kleur hebben, komt dit voor je gevoel op je af. Voor een grote ruimte kan dit dus juist heel geschikt zijn om de ruimte wat knusser te maken. Een mooi, toch sfeervol, maar minder ingrijpend alternatief kan een bloemen/plantenwand in een lijst zijn.

Betere akoestiek

Een groot voordeel van een plantenwand is dat het de akoestiek ten goede kan komen. Als je last hebt van “galm” in je salon, zou je zelfs nog kunnen overwegen een geluidsabsorberend materiaal achter de plantenwand (of plafond) te monteren. Denk hierbij aan vilt, kurk of speciale schuimsoorten die geluid absorberen. Echte planten en mossoorten zijn van zichzelf ook geluidsabsorberend en komen de akoestiek ten goede.

Tips bij het kiezen van materiaal voor een bloemenwand in je salon:

  • Denk vooraf goed na over de materiaalkeuze. Ss het afneembaar/af te spoelen met water?
  • Bedenk vooraf hoe je de plantenwand gaat bevestigen. Op matjes/frames kun je snel monteren en demonteren met het oog op hygiëne.
  • Als je kiest voor groene planten heb je twee opties. Echte planten door middel van speciale systemen die behalve de akoestiek ook bijdragen aan een natuurlijke luchtzuivering. Of zijde/kunstplanten die te verkrijgen zijn in allerlei verschillende soorten en prijsklassen. Aanschafprijs is voor deze laatste categorie uiteenlopend en kun je van low budget tot high end vinden.
  • Wanneer je kiest voor bloemen, kom je automatisch uit op zijde bloemen. Er is veel verschil in materiaal te vinden. Het loont de moeite om verschillende soorten te vergelijken.
  • Maak vooraf een plan hoe en waar je ze wilt plaatsen. Om een hele wand te vullen heb je grote volumes nodig.
  • Er zijn kant en klare oplossingen en systemen te vinden voor een plantenwand. Zelf maken kan ook heel goed en in de meeste gevallen zal dit een stuk goedkoper zijn.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.