Van deze ziektes zou iedere nagelstyliste kennis moeten hebben
Niet iedereen heeft gezonde nagels en als nagelstyliste is het belangrijk dat je daar kennis van hebt. Mischa Nagel, gespecialiseerd in medische voetzorg en oncologische zorg, legt je uit waar je als nagelstyliste rekening mee moet houden.
Hi Mischa, wat zouden nagelstylistes moeten weten over nagelziektes?
“Ik vind dat elke nagelstyliste zich bewust moet zijn van bepaalde risico’s. Naar mijn mening zou er echt een normeringsprotocol moeten komen voor nagelstyling. Niet alleen op het gebied van hygiëne en infectiepreventie, maar ook een protocol bij welke groepen patiënten je geen kunstproducten op de nagel mag aanbrengen. Er is helaas nog veel te weinig kennis over de nagel, ook in de medische wereld.”
Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>
Wat zijn veel voorkomende nagelziektes?
“Allereerst heb je onychomycose, een schimmel of gistinfectie van de nagel. In veel gevallen wordt dit gevolgd door een bacteriële infectie. Als een schimmel de nagelmatrix weet te bereiken, kan dat zorgen voor onherstelbare schade zoals nagels die niet meer kunnen groeien en onycholyse (nagelloslating).
Een ander veelvoorkomend ziektebeeld is handeczeem, een ontsteking van de huid en/of nagels. Tussen de 10 en 12 procent van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. Handeczeem kan genetisch zijn bepaald, het kan optreden door contactallergieën en het uitvoeren van werk in een vochtige omgeving.”
Hoe genees je hiervan?
“Onychomycose is een gecompliceerde infectie en naast een goede diagnose is een zorgplan deel van de oplossing. Zo’n behandeling duurt lang en als je ouder wordt, is genezing nog moeilijker. Het is belangrijk om de aangedane nagels goed te laten verzorgen door iemand met kennis hiervan. Wanneer het om een nagelinfectie van de voet gaat, is er zelfs een speciaal schoenreinigingsprotocol.
Bij handeczeem ligt een behandeling aan de oorzaak. Als contactallergie de oorzaak is, moet je blootstelling aan irriterende factoren voorkomen. Wat kan helpen, is twee keer per dag een pakking van dode zeezoutmodder om beide handen aanleggen. Let op dat het geen zeezout is dat in water is opgelost. Laat het tien minuten intrekken en spoel het daarna af met lauw water. Dep de handen droog en smeer ze in met een honingzalf die CE gecertificeerd is. Doe dit het liefste voor het slapengaan en doe eventueel katoenen wegwerphandschoenen aan om de zalf in te laten trekken. Als de eczeem wegtrekt, kun je na drie dagen stoppen. Bescherm de handen na deze behandeling goed en smeer ze drie keer per dag in met een handcrème met een pH van 5,5.”
Kun je als nagelstylisten deze mensen behandelen?
“Nagelstylisten kunnen een belangrijke bijdrage leveren door afwijkingen te herkennen, nauwkeurig te beschrijven, een goede foto te maken en door te verwijzen naar de huisarts. Vraag hiervoor wel altijd toestemming aan je klant. Of je iemand nagels kunt blijven doen, hangt af van het ziektebeeld. Bij kankerpatiënten en diabetespatiënten is dit bijvoorbeeld geen goed idee.”
Waar kun je als nagelstylisten kennis opdoen?
“Neem een kijkje op mijn website en downloadt via deze link mijn gratis boekje over investeren in goede voetzorg. Tracy Shelverton heeft ook een goede cursus pathologie en anatomie van de handen en de nagels.”
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of word lid van onze community en lees nog meer artikelen.