Verplichte AOV voor nagelstylisten

verplichte aov nagelstylisten

De sociale partners hebben een akkoord bereikt over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Daarmee komt de verplichte AOV ook voor zelfstandigen nagelstylisten in Nederland steeds dichterbij. Het akkoord is nog niet definitief, maar wat betreft de hoofdlijnen zijn de sociale partners het met elkaar eens. Het gaat om een conceptakkoord. De bedragen kunnen dus nog veranderen, meldt het NRC

De sociale partners hebben zich verenigd in de Stichting van de Arbeid. Dit is een samenwerking tussen werkgeversorganisaties en vakbonden. Zij proberen tot een akkoord te komen voor de verplichte AOV voor zzp’ers. In het huidige voorstel gaat het om een inkomensafhankelijke premie. Verdien je weinig, dan betaal je ook minder premie. De maximale premie zou 200 euro bruto per maand bedragen. 

Wachttijd

Zelfstandigen krijgen, ongeacht de hoogte van de premie die zij betalen, een maximale uitkering van 1.650 euro bruto per maand bij ziekte. De hoogte van de premie is ook afhankelijk van de wachttijd. Dat is de periode die zzp’ers zelf moeten overbruggen voordat hij of zij een uitkering krijgt. Hoe langer deze periode, hoe lager de premie. Op die manier blijft de verzekering betaalbaar. Naar verwachting gaat deze regeling vanaf 2024 in en wordt het uitgevoerd door het UWV. 

De regeling verplicht alle zzp’ers om zich te verzekeren tot aan hun AOW-leeftijd. Wanneer je als zelfstandige al een aov hebt, kan je vrijstelling krijgen. Je bestaande verzekering moet in dat geval dezelfde uitkering bij ziekte bieden als de verplichte verzekering via het UWV. 

Lees ook:

Voor- of tegenstander?

Volgens een onderzoek van ZZP Nederland zitten zelfstandigen niet te wachten op een verplichte verzekering. Zo’n 80 procent van de zzp’ers is tegen het plan. Ben jij als zelfstandig nagelstylist voor- of tegenstander van deze verplichte verzekering? 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.