Wanneer moet ik mezelf inschrijven als nagelstylist?

Inschrijven nagelstylist

Veel nagelstylisten beginnen hobbymatig met het plaatsen van nagels. Misschien ben je begonnen op vriendinnen en familieleden en is het inmiddels een uit de hand gelopen hobby. Het kan ook zo zijn dat je net bent begonnen met de opleiding. Het is soms lastig om te bepalen wanneer je jezelf moet inschrijven als nagelstylist bij de Kamer van Koophandel. We hebben alles voor en op een rijtje gezet. 

Iedere ondernemer in Nederland moet zichzelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Volgens de KvK ben je ondernemer als je aan drie criteria voldoet. Je levert bijvoorbeeld diensten, zoals het zetten van nagels, en vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor. Ook neem je deel aan het economische verkeer en zet je nagels voor meer mensen dan alleen familie en vrienden. Voor Belgische nagelstylisten gelden mogelijk andere regels.

Psst… nog meer artikelen lezen? Word dan lid van Nailed It PRO.

Voordelen inschrijving 

Dat houdt in dat een nagelstylist die alleen de nagels van haar vriendinnen doet voor een kleine onkostenvergoeding volgens de KvK niet wordt gezien als een ondernemer. Wanneer je nog bezig bent met de opleiding tot nagelstylist, ben je dan ook nog niet verplicht om je in te schrijven. Pas op het moment dat je daadwerkelijk je vak gaat uitoefenen op klanten, wordt je gezien als ondernemer. Het hebben van een KvK-nummer kan je een aantal voordelen bieden. Zo kan je gemakkelijker inkopen bij verschillende groothandels, kan je vergunningen aanvragen en een huurcontract of financieringsovereenkomst ondertekenen.

Btw betalen of niet? 

Daarnaast kan je de btw van ingekochte producten en materialen terugvorderen. Natuurlijk moet je dan ook btw betalen over de nagels die je zet. Als nagelstylist is de kans echter groot dat je gebruik kan maken van de kleineondernemersregeling. Dit is een regeling voor ondernemers met een omzet tot 20.000 euro per jaar. Wanneer je hieronder valt, hoef je geen btw af te dragen maar kan je deze ook niet terugvorderen. 

Rechtsvorm kiezen 

Wil jij jouw salon graag inschrijven als bedrijf bij de KvK? Dan is het daarnaast goed om na te denken over de rechtsvorm. De meeste nagelstylisten kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Dit is gemakkelijk en snel op te richten door een afspraak te maken bij de KvK. Dit kan je online aanvragen. De kosten voor de inschrijving zijn 50 euro. De KvK geeft jouw gegevens door aan de Belastingdienst en die sturen binnen 2 weken een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer per post.

Ondernemer voor de Belastingdienst

De Belastingdienst hanteert overigens andere criteria. Het kan bijvoorbeeld zo zien dat de KvK je niet als ondernemer ziet, maar dat je wel belasting moet betalen. Je bent dan ‘ondernemer voor de btw’ en ontvangt een btw-identificatienummer. De inkomsten geef je tijdens de aangifte inkomstenbelasting aan bij ‘bijverdiensten’. Weten of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de ondernemerscheck

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.