Waarom je geen producten buiten de EU moet kopen
Je bent beginnend nagelstylist en wil je klanten graag een groot assortiment aan kleuren bieden. In Nederland kost een potje gellak al snel zo’n 15 tot 40 euro per flesje. Na een snelle rekensom, ontdek je al snel dat het een flinke investering is. Webwinkels zoals Aliexpress, Shein, Amazon en Alibaba beloven je echter gellak, in alle soorten, kleuren en maten, voor slechts enkele euro’s. Maar weet je wel welke risico’s je loopt als je producten buiten de Europese Unie koopt?
Als hoofdredacteur van Nailed It Magazine schreef ik eerder al een blog over het verhaal achter jouw potje gellak van 0,90 eurocent. Het lijkt zo aantrekkelijk: via online prijsvechters kan je niet alleen gellak, maar ook gel, acrygel en andere producten voor jouw salon voor een prikkie aanschaffen. Maar is het verstandig? Allesbehalve. Niet alleen de klant en jijzelf lopen risico, maar het gebruik van producten van webwinkels zoals AliExpress staat niet professioneel.
Back to basic
Ik begrijp dat je als beginnende nagelstylist misschien niet de financiële middelen hebt om gelijk honderd kleuren gellak aan te schaffen. Wees gerust: dat hoeft ook helemaal niet. Je kan prima van start met een basisassortiment. Schaf wat nudetinten aan, een paar rood/rozetinten en wat trendkleuren die op dit moment hot zijn. Daar kan je voorlopig prima mee vooruit en terwijl je salon verder groeit, zal ook je assortiment aan kleuren meegroeien. Daar heeft de klant echt wel begrip voor.
ACADEMY
Meer verdieping in je vak? Wil je bijleren op het gebied van marketing, productkennis, veilig werken of hygiëne? Word PRO-member of bekijk het cursusaanbod in onze ACADEMY. Wij zijn er speciaal voor jou als professional.
Wetgeving
Maar waarom niet gewoon vijftig kleuren op een niet-Europese webwinkel bestellen? Om te begrijpen waarom dit onverstandig kan zijn, zal ik je iets meer uitleg geven over de cosmeticaverordening. Binnen de Europese Unie hebben we namelijk wetgeving waar fabrikanten en merkhouders aan moeten voldoen. Er is helaas geen keurmerk zoals veel nagelstylisten denken, maar van merken wordt wel verwacht dat een product aan de verordening voldoet als zij dit product op de markt brengen. De producten moeten daarnaast ook geregistreerd worden in een systeem (CPNP).
Verboden ingrediënten
De cosmeticaverordening schrijft onder meer voor wat er op een etiket van een cosmetisch product moet staan en welke ingrediënten niet of in beperkte mate in het product mogen voorkomen. In bijvoorbeeld China gelden er andere, minder strenge regels. Zo zijn er meer ingrediënten toegestaan. Ook ontbreekt er vaak een ingrediëntenlijst, terwijl je als nagelstylist werkt met chemische stoffen die risico’s met zich mee kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan (meth)acrylaten die het risico op een contactallergie kunnen verhogen als er niet op de juiste wijze mee wordt gewerkt.
Verantwoordelijk
Wie verkoopt op een website zoals Aliexpress, hoeft niet aan de Europese wetgeving te voldoen. De koper, jij dus als nagelstylist, is vervolgens zelf verantwoordelijk. Wanneer je het buitenlandse product gebruikt bij klanten, breng je het juridisch gezien op de markt. Dat maakt je als nagelstylist importeur van het merk. Krijgt een klant klachten door het product? Dan ben jij aansprakelijk in plaats van de verkoper waar je het product hebt gekocht.
Kortom: realiseer je welke risico’s er kleven aan een goedkoop product dat waarschijnlijk niet voldoet aan de Europese wetgeving. Wil je veilig en verantwoord werken met een nagelproduct? Bekijk dan hier waar je op moet letten bij de aanschaf en volg altijd de richtlijnen van jouw (Nederlandse) groothandel.