Column: respect en social media

Respect social media

Amata van Straaten is gespecialiseerd in de natuurlijke nagel. Zij heeft haar eigen nagelstudio, nagel- en manicuresalon Mata Hari in Heerhugowaard en deelt haar visie graag met andere nagelstylisten. Voor Nailed It Magazine schrijft zij regelmatig columns met een sterke boodschap. Dit keer een column over respect en social media.


In mijn agenda staat het in hoofdletters en felroze stift gemarkeerd: ‘deadline column’. De deadline heb ik eigenlijk al niet gehaald. Want elke keer wanneer ik ervoor ga zitten, zakt de moed me in de schoenen. Ik moet de juiste woorden kiezen. En wanneer ik klaar ben zal ik de tekst minstens tien keer moeten checken. Want de column wordt gepubliceerd op internet. Op social media. 

Social media en respect

En wat blijkt; op social media geldt dat je, zonder dat je het zo bedoelt of laat staan door hebt, een ander zomaar op de secuur gelakte teennagels kan trappen of tot op het bot kan beledigen. Om wat voor reden dan ook kan een totaal onbekend persoon, in een mum van tijd, een mening over mij vormen. En die mening mag zonder enige gêne, in giftige geuren en kleuren op internet of via privé berichten worden gedeeld. 

Over het algemeen ben ik geen verlegen typje en sta ik redelijk stevig in mijn schoenen. Maar heel eerlijk, sommige reacties en berichten raken me diep. Of deze reacties nou aan een vriendin, gewaardeerde collega of aan mij zijn gericht. 

Lees ook:

Commentaar

Ik zie het steeds vaker. Wanneer je op social media, random of gericht, iets vraagt of publiceert, wat volgens sommige lezers niet deugt of wat ze niet zint, dan zal dat kenbaar gemaakt worden ook. Als je een fout maakt in je tekst, of je mening nét niet duidelijk genoeg formuleert, dan zal het commentaar niet mals zijn. Niet mals. Dat is misschien een understatement. We zullen elkaar eens met pittige, SCHREEUWENDE woorden en hashtags om de oren slaan! En we zullen de tekst wat extra kracht bijzetten met boze emojis. Dan weet iedereen heel zeker dat je het meent zo vanachter je tablet. 

Ik hoorde laatst een nummer van Rihanna op de radio. “Sticks and stones may break my bones…”, zingt ze. En terwijl ze haar liedje met haar eigen tekst verder zingt maak ik in mijn hoofd het originele spreekwoord af: “… but words can never harm me.” Is dat zo? Ik twijfel hieraan. Ik denk dat het maar net is welke woorden gebruikt worden. Tegenwoordig lijkt de kracht van woorden juist dóór social media nóg sterker. En al helemaal wanneer je, soms geheel onterecht en recht op de man af, bij naam aangesproken, aangewezen en afgebrand wordt. 

Respect verdienen

Waar maak ik me toch eigenlijk druk om? Want ik weet, er met gestrekt been ingaan en iemand tot op de grond afbranden, dat kan ik ook! En ik zou dwars door mijn tanden liegen als ik zou zeggen dat nooit gedaan te hebben. Ik vraag me alleen steeds vaker af of het wel zo verstandig is. Zo openbaar, op social media. Het is in ieder geval niet netjes. Of aardig. Of respectvol. Respect verdien je alleen maar als je het een ander geeft, toch?

Ik stuurde net een WhatsApp naar één van mijn vriendinnen. En ik vertel haar over mijn twijfels. Zal ik wel doorgaan met de column? Zij kaart ook de laatste ‘explosies’ op social media aan. Maar positief als ze is, vervolgt ze haar bericht met dat ik het kan. Ze voegt er nog wel snel aan toe dat ik vooral mezelf moet blijven maar bij voorkeur geen scheldwoorden moet gebruiken. “Verder mag je toch alles schrijven wat je wilt Amaat?”

#Respect

Ze heeft gelijk. Ik mag en kan in mijn columns alles schrijven. Het ligt er maar net aan voor welke hashtags en woorden ik kies. 

#respect

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Mooi en goed beschreven hoe we op social media, met name op FB in groepen tegen elkaar doen. Ik ben zelf ook absoluut niet (meer) heilig, zal ik nief om liggen. Maar ben het helemaal met Amata eens. Elkaar respecteren, misschien accepteren, wordt het absoluut beter door. Compliment voor je terecht gekozen thema

  2. Mooie colum, fijn dat je daar zo over nadenk en het zo mooi verwoord. Respect is inderdaad het toverwoord. Blijf vooral jezelf en bij jezelf, zonder een ander af te branden. Dat is zo makkelijk. Het is echter moeilijker om dat niet te doen en gewoon een positief bericht te schrijven of door te scrollen. Daar heb ik meer bewondering voor en probeer dat zelf ook aan te hangen,

Reacties zijn gesloten.