De voor- en nadelen van een salon aan huis
Heb je een ruimte in huis over? En wil je graag beginnen als nagelstylist? Dan is het een logische zet om jouw salon aan huis te vestigen. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een salon aan huis? Natuurlijk zijn er ook zaken waar je rekening mee moet houden zoals het bestemmingsplan en eventuele vergunningen. We hebben alles voor je op een rijtje gezet.
Voor veel vrouwen is werken in de beautybranche een uitkomst. Je kan van je hobby je werk maken en dit ook nog eens combineren met de eventuele zorg voor je kinderen. Zeker wanneer je een salon aan huis start, kan je afspraken makkelijk onder schooltijd of in de avond inplannen. Vaak is dit de doorslaggevende factor om aan huis te beginnen, maar natuurlijk spelen ook andere voordelen een rol.
Lees ook:
Geen huur
Wanneer je een bedrijf aan huis start, heb je niet te maken met de huur van een bedrijfspand. Op die manier kan je besparen op deze lasten en kan je met weinig startkapitaal je eigen bedrijf beginnen. Daarnaast kan je vaak minder vragen dan nagelstylisten die wel een pand buiten de deur huren. Houd hierbij wel rekening met andere kosten en zet zeker niet te laag in, ook niet in het begin.
Minder risico
Ook het risico is minder groot wanneer je een salon aan huis begint. Je hebt te maken met minder vaste lasten. Natuurlijk moet je wel investeren in meubilair en apparatuur, maar dit is vaak een eenmalige uitgave. Je kan jouw salon stapsgewijs opbouwen en stukje bij beetje investeren in je bedrijf zonder dat je hiervoor moet lenen bij de bank. Daarnaast kan je het werk combineren met een baan in loondienst en op die manier steeds verder uitbreiden.
Geen reistijd
Een ander voordeel van een salon aan huis is dat je niet te maken hebt met reistijd. Dit kan je zomaar enkele uren per week besparen. Het is ook beter voor het milieu en je maakt geen reiskosten. Wanneer je geen klanten hebt staan, kan je ook gemakkelijk even iets anders gaan doen. Zeker tijdens de opstart van de salon kan dit erg prettig zijn.
Werk en privé
Toch zijn er ook een hoop nadelen aan een nagelstudio aan huis. Zo kan het lastig zijn om een goede scheiding te maken tussen werk en privé. Maak aan jouw gezin duidelijk dat de nagelstudio jouw werkomgeving is en dat je hier niet gestoord wil worden. Probeer ook je grenzen te bewaken wanneer klanten verwachten dat zij buiten openingstijden terecht kunnen in de salon. Zorg voor voldoende rustmomenten.
Professionaliteit
Een nagelstudio aan huis kan ook minder professionaliteit uitstralen richting de klant. Zorg er in ieder geval voor dat je een aparte ruimte ter beschikking hebt. Het komt niet professioneel over wanneer jij de nagels van de klant aan de keukentafel doet. Bij voorkeur zorg je voor een aparte opgang van jouw salon. Op die manier hoeven klanten niet door het woongedeelte om in jouw salon te komen.
Verzekeringen en vergunningen
Houd ook rekening met eventuele verzekeringen. De verzekering van je woonhuis en inboedel geldt namelijk niet voor de salon. Schade en diefstal in de salon wordt over het algemeen niet gedekt door de privé-verzekering. Je moet de salon dan ook apart verzekeren. Daarnaast moet je ook bij de gemeente navragen of een salon in het bestemmingsplan past. Soms is dit geen probleem, maar vaak moet je een ontheffing aanvragen. Dit kan per gemeente verschillen.
Kortom, een salon aan huis heeft veel voordelen. Je bent flexibel, kan je eigen tijden indelen en het gemakkelijk combineren met een baan of de kinderen. Je kan flink besparen omdat je geen extern bedrijfspand hoeft te huren. Toch kan het ook lastig zijn om werk en privé gescheiden te houden en het kan minder professioneel staan tegenover klanten.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief ofword lid van onze community en lees nog meer artikelen.