Tropische temperaturen: het hitteplan voor nagelstylisten 

nagelstylisten hitteplan

Waar het in Nederland nog goed uit te houden is, slaan de hittegolven in Zuid-Europa toe. In sommige plaatsen in Spanje dreigt het zelfs 50 graden te worden. Die tropische temperaturen komen ook deze kant op. Volgende week kan het zelfs rond de 40 graden in het zuiden van Nederland worden. Hoe wapen je je als nagelstylist tegen tropische temperaturen in de nagelsalon? Speciaal voor jou een hitteplan voor nagelstylisten!

Hitteplan voor nagelstylisten

Naar verwachting wil het RIVM komende week ook het Nationaal Hitteplan in werking stellen. Dit plan is met name bedoeld voor bedrijven en instellingen in de zorgsector die te maken hebben met kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, zwangere vrouwen en zieken.

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

Airco niet mogelijk?

In het meest ideale scenario heb je natuurlijk een hele fijne airconditioning in je salon, maar helaas is dit niet alleen mogelijk. Een goede installatie kan een flinke kostenpost zijn en op deze korte termijn krijg je het simpelweg niet meer voor elkaar om een installateur te vinden die de airco in jouw salon kan installeren. Gelukkig zijn er andere voorzorgsmaatregelen die je kan nemen. 

Pas je werktijden aan

Wanneer het warm is, doe je er verstandig aan om je werktijden aan te passen. Werk voornamelijk aan de randen van de dag als het koeler is in je salon. Bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Leg aan je klanten uit dat het met tropische temperaturen erg lastig is om je werkzaamheden uit te oefenen. De gellak loopt, er ontstaat eerder een hittereactie in de lamp en zowel jij als de klant zullen het niet comfortabel vinden. Je klanten zullen hier begrip voor hebben. 

We snappen dat het niet voor iedereen mogelijk is om werktijden aan te passen. Misschien werk je in loondienst in een salon en zijn er geen mogelijkheden om de openingstijden aan te passen. Of je hebt een salon aan huis en werkt daarnaast in loondienst voor je baas. Het kan ook zo zijn dat het niet mogelijk is in combinatie met de zorg voor je kinderen. Gelukkig zijn er nog meer maatregelen die je kan treffen.

Extra pauze

Je doet er goed aan om extra pauzes in te lassen bij tropische temperaturen. Schenk een glas koud water in en bied je klant ook iets aan. Schep even een luchtje buiten, in de schaduw, of zoek een verkoelende plek op om tot adem te komen. Tussen de klanten door kan je er ook voor kiezen om tijd in te plannen om een verfrissende douche of een voetenbad te nemen. Ga niet voor een ijskoude douche, maar douche bij voorkeur met lauwwarm water. Op die manier kan je weer even tot jezelf komen en geef jij je lichaam de ruimte om af te koelen.

Bij extreme hitte is het aan te raden om maximaal vijf uur per dag te werken en ieder uur pauze te nemen. Behoor je tot de risicogroep? Ben je bijvoorbeeld zwanger, in slechte conditie of heb je last van hart- en vaatziekten? Let dan extra goed op jezelf en stop direct bij gezondheidsklachten!

Drinken, drinken en nog eens drinken

Niets is belangrijker dan voldoende drinken. Hiermee houd je het zoutgehalte in het lichaam op peil. Bied je de klanten normaal geen drinken aan? Dan raden we sterk aan om dit nu wel te doen. Zorg bijvoorbeeld voor koude flesjes water die je gemakkelijk mee kan geven aan de klant. Op die manier heb je geen extra vaat, je kan het gemakkelijk koelen in de koelkast en tijdens de behandeling komt er geen vijlsel in het water terecht. 

Tip: drink geen water met ijsklontjes. Het ijskoude water laat je lichaamstemperatuur slechts tijdelijk dalen. Je temperatuur zal snel weer stijgen met als gevolg dat je het extra warm krijgt. 

Kleding

Eén van de landelijke tips die in het Nationaal Hitteplan staan, is het dragen van dunne kleding. Trek dus zelf wat luchtigs aan en adviseer eventueel je klanten om dit ook te doen. Bij voorkeur draag je iets van katoen met een lichte kleur.

Salon koelen

Houd de zon zoveel mogelijk buiten door de ramen en gordijnen te sluiten op het warmst van de dag. Over het algemeen is dit tussen 12 uur ’s middags en 18 uur ’s avonds. Is het buiten afgekoeld? Zet dan alle ramen en deuren open. 

Zonwering zoals een zonnescherm of rolluiken zorgen ervoor dat de hitte beter buiten blijft. Met een mobiele airco kan je de ruimte koelen. De afvoer van de airco, hang je uit het raam. Voor deze mobiele airco’s, zijn er speciale raamsystemen waardoor de warme lucht daadwerkelijk naar buiten stroomt en niet terug naar binnen. Je kan ook kiezen voor een ventilator die de lucht verplaatst. Plaats voor de ventilator drinkflessen met bevroren water om de lucht die tot je komt, koeler te maken.

Producten

Wanneer je met gel werkt, kan je er bij hoge temperaturen voor kiezen om met een niet lopende gel te werken. Dit zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om het product te bewerken. Het loopt dan niet, of minder snel, in de nagelriemen. Houd er ook rekening mee dat de hittereactie in de lamp extremer kan zijn. Je kan dit verminderen of voorkomen door de klant haar hand eerst voor de lamp te laten plaatsen of door gebruik te maken van de low-heat modus indien je lamp hierover beschikt.

En heb jij je klanten al geadviseerd over het verzorgen van de nagels in de zomerperiode? Lees zeker eens ons artikel met klantadvies voor de zomer

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.