Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van de nagellamp
Dat UV-straling niet goed is voor onze huid, weten we al jaren, maar loop je daadwerkelijk risico op het ontwikkelen van huidkanker bij het gebruik van de UV-lamp in de nagelstudio? Een recente publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature zorgt voor ophef. Welke conclusies je kan trekken, lees je in het artikel: ‘feit of fabel: kanker door UV-lampen in de nagelstudio.’ Maar welke voorzorgsmaatregelen kan je treffen om eventuele risico’s te beperken?
Een voordeel van extra beschermende maatregelen is niet alleen dat je risico’s beperkt, maar ook dat de klant vertrouwen in de behandeling en in jou als nagelstylist houdt. Laten we eerst een misstand de wereld uit helpen. Alle nagellampen geven UV-straling af. Dit geldt dus ook voor de ledlampen die in veel salons tegenwoordig worden gebruikt. Zonder deze straling, vindt er simpelweg geen uitharding plaats.
Welke maatregelen kan ik treffen?
Om mogelijke risico’s met betrekking huidschade, vroegtijdige huidveroudering en een verhoogd risico op huidkanker te beperken, kan je de handen van de klant beschermen tegen UV-straling. Er zijn verschillende mogelijkheden:
1. Zonnebrandcrème
Gebruik een factor 30 zonnebrandcrème voor de handen (of de voeten in geval van een gellakbehandeling op de tenen). Door zonnebrandcrème te gebruiken, weet je zeker dat je je geen zorgen hoeft te maken. De klant kan de crème thuis aanbrengen, maar dit kan ook aan het begin van de behandeling. Laat het product goed intrekken. De handen moeten dus droog zijn alvorens je deze blootstelt aan UV-straling voor een goede bescherming. Er wordt vaak gezegd dat dit een half uur duurt, maar in de praktijk moet een kwartier voldoende zijn. Per crème kan dit wat verschillen. In de tussentijd kan je dus gemakkelijk product verwijderen, de manicure uitvoeren en de nagels voorbereiden.
Zonnebrandcrème is veilig te gebruiken ondanks de alarmerende berichten eerder in de media over dat de crème kankerverwekkend zou zijn. Volgens de Europese wetgeving mogen er geen kankerverwekkende stoffen in cosmetica zitten.
Hoe bewaar ik zonnebrandcrème?
- In een gesloten verpakking, in de schaduw, op kamertemperatuur.
- Na opening kun je zonnebrandcrème tot 12 maanden gebruiken. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de Factor (SPF) minder wordt.
ACADEMY
Meer verdieping in je vak? Wil je bijleren op het gebied van marketing, productkennis, veilig werken of hygiëne? Word PRO-member of bekijk het cursusaanbod in onze ACADEMY. Wij zijn er speciaal voor jou als professional.
2. UV-blokkerende handschoenen
Een andere optie die wordt genoemd, zijn UV-blokkerende handschoenen. Bij deze handschoentjes zijn de vingertopjes als het ware afgeknipt zodat je de nagels alsnog kan stileren en zodat het product kan uitharden onder de lamp. Het is goed om je te realiseren dat het bovenste vingerkootje in dit geval dus alsnog wordt blootgesteld aan UV-straling. Maar hoe weet je of de handschoenen voldoende bescherming bieden? Er is een Europese norm voor beschermende kleding tegen UV-straling: de EN 13758-2. Zonder dit keurmerk is het lastig te achterhalen of de handschoenen daadwerkelijk (voldoende) bescherming bieden. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV. In de praktijk is het dus gemakkelijker om voor zonnebrandcrème te kiezen.
3. Investeer in de juiste lampen
Ongeacht mogelijke risico’s is het sowieso belangrijk om te investeren in de juiste nagellampen. Product en lamp moeten op elkaar afgestemd zijn voor een juiste uitharding van het product. Ook wanneer een product aan de buitenkant volledig hard lijkt te zijn, kan het dat het proces toch niet volledig is voltooid. Lees meer over de risico’s van het gebruik van de verkeerde lamp in dit artikel of bekijk hoe je de juiste lamp kiest bij jouw producten.
Kies bij de aanschaf van een lamp voor ledlamp met ingebouwde timer. Op die manier weet je hoeveel minuten de klant wordt blootgesteld aan UV-straling. Beperk waar mogelijk het gebruik en laat de nagels niet onnodig in de lamp.
4. Juist gebruik
Gebruik de nagellamp zoals voorgeschreven door de fabrikant. Gebruikersinstructies staan in de handleiding. Door de lamp op de juiste manier te gebruiken, kan je risico’s voorkomen. Wanneer je twijfelt over een bepaalde handeling, vraag dit dan na bij je groothandel of fabrikant. En, niet onbelangrijker: zorg dat je kennis op orde is. Weet waar je mee werkt om je professionaliteit te verhogen. De meeste nagelproducten – en tools – zijn niet voor niets alleen geschikt voor professioneel gebruik.
4. Voorlichting
Als nagelstylist heb je ook een signaleringsfunctie, bijvoorbeeld rondom aandoeningen aan de huid en nagels. Neem je rol serieus en laat weten dat je een professional bent. Op die manier kan je jouw klanten ook adviseren en voorlichting geven op het gebied van zonbescherming. Nu het onderwerp aan bod komt tijdens de behandeling, is dat een mooie opening om de klant te wijzen op de risico’s van UV-licht door de zon en welke maatregelen er getroffen kunnen worden om het risico te beperken.