Hoe bepaal ik mijn setprijs als nagelstylist?
Vind je het lastig om je setprijs te bepalen als nagelstylist? Niet alleen als beginnend, maar ook als gevorderd nagelstylist kan dit heel wat kopzorgen met zich meebrengen. Veel stylisten vinden het moeilijk om de juiste prijs te hanteren. Misschien ben je onzeker over je werk of ben je bang om klanten te verliezen. We helpen je op weg met deze tips voor het bepalen van een goede setprijs.
Allereerst is het goed om realistisch te zijn. Kan je garanderen dat de set minimaal drie weken blijft zitten? Zijn jouw klanten tevreden? Weet je hoe je moet handelen in bepaalde situaties? Wanneer je dit nog niet kan, is het beter om niet te hoog in te zetten. Geef in dat geval wel aan dat je nog lerende bent en daarom een gereduceerd tarief hebt. Werk op modellen, vrienden en familie.
Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>
Je prijs verhogen
Wanneer je genoeg hebt geoefend en opleidingen hebt gevolgd, kan je omhoog met je tarief. Zijn je modellen het niet eens met de prijsverhoging? Zit er dan niet te veel over in. Dit zijn vaak ‘koopjesjagers’ die vooral komen omdat de prijs laag is. Soms ben je deze klanten liever kwijt dan rijk. Onthoud dat je met het verhogen van de prijs klanten kan verliezen, maar op de lange termijn kan je meer geld verdienen me minder behandelingen.
Bepalen van je setprijs als nagelstylist
Bij het bepalen van een setprijs als nagelstylist is het goed om na te gaan wat je aan materialen verbruikt. Het is afhankelijk van het merk waar je mee werkt, maar je moet rekening houden met ongeveer 5 euro per set aan materialen en/of product. Wil je dit zelf berekenen? Ga dan na welke producten je gebruikt en hoelang je met deze producten kan werken. Je kan dit gemakkelijk doen door alle producten op een blaadje te schrijven en te turven.
Dit geldt ook voor eventuele vaste lasten zoals de huur van je nagelstudio of het meubilair wat je aan hebt geschaft om te beginnen. Voor dat laatste geldt dat je een bepaald percentage van de aankoopprijs kan hanteren. Bedenk na hoeveel tijd je het meubilair terug moet verdienen. Wil je na vijf jaar een nieuwe nageltafel of koop je liever over twee jaar al een nieuwe tafel? Neem dit dan mee in je prijsberekening.
Hieronder een aantal zaken die je niet mag vergeten bij de berekening van je materialen en andere lasten.
Materialen
- Nail wipes
- Ontvetter en cleanser
- Primer
- Base- en topcoat
- Product zoals gel/acryl
- Gellak en/of nagellak
- Nagelriemolie en/of handcrème
- Vijlen
- Sjablonen/tips
- Desinfectiematerialen
- Disposables zoals mondkapjes en handschoenen
Vaste lasten
- Telefoonkosten
- Pinapparaat
- Website hosting en onderhoud
- Verzekeringen
- Huur
- Gas, water, licht
- Eventuele consumpties zoals thee of koffie
Investeringen
- Meubilair
- Apparatuur zoals lampen, afzuiging en een nagelfrees
- Bijscholing
- Boekhouder
Wanneer je weet wat je kosten zijn, kan je een prijs berekenen. Neem bijvoorbeeld 10 euro als basisprijs. De basisprijs is erg afhankelijk van je kosten. Wanneer je aan huis werkt, heb je bijvoorbeeld niet te maken met het betalen van huur. In de basisprijs zit alles om de kosten voor een set te dekken. Nu moet je bepalen wat je wil gaan verdienen. Het is goed om na te gaan wat andere stylisten in de omgeving vragen voor een set. Wanneer jij daar te ver boven zit, kan je waarschijnlijk geen nieuwe klanten aantrekken. Laat je echter niet te veel misleiden door dit gegeven. Sommige stylisten maken minder kosten omdat zij bijvoorbeeld geen pand huren. Onderscheid je dan door kwaliteit en professionaliteit.
Om je prijs te bepalen, is het belangrijk om na te gaan hoelang je met een set bezig bent. Ga uit van een uurprijs. Wil je bijvoorbeeld 30 euro per uur verdienen en doe je anderhalf uur over een set? Hanteer dan bijvoorbeeld 45 euro voor een set. Hier bovenop komt je basisprijs van bijvoorbeeld 10 euro. Op die manier zou je dus 55 euro voor een nieuwe set kunnen vragen. Houd er rekening mee dat er nog kosten van dat bedrag afgaan. Denk bijvoorbeeld aan de btw (21% voor Nederlandse nagelstylisten) en de inkomstenbelasting.
Uiteraard ben je er zelf vrij in om een prijs te bepalen, maar deze berekening kan je handvaten bieden. Liever geen uitgebreide berekening maken? Ga dan na wat je per uur wil verdienen en doe dit bedrag keer drie. Op die manier heb je een ruime speling om alle kosten te dekken en winst te maken.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of word lid van onze community en lees nog meer artikelen.