Het microplasticverbod: hoe zit het met glitters in de nagelstudio?

verbod microplastics gevolgen nagelstyling

Wie houdt er niet van een beetje glitter en glamour op nagels? Glitters voegen een extra sprankeling toe waarmee je de look van jouw nagels of die van je klant helemaal afmaakt. Maar vanaf 15 oktober 2023 zijn glitters niet langer het stralende middelpunt in de Europese Unie vanwege een strikt verbod op microplastics.

Het verbod zorgt voor veel ophef in de branche. Is dit een hoax? Nee. Omdat er veel tegenstrijdige berichten zijn, vroegen we Ingelise de Boer, woordvoerder van de Europese Commissie, om opheldering. ‘Voor losse glitter die je als nagelstylist inkapselt in het kunstproduct en voor nagelproducten met glitter geldt een overgangstermijn. Deze producten mogen tot 16 oktober 2035 verkocht worden aan bedrijven’, aldus de woordvoerder.

ACADEMY

Meer verdieping in je vak? Wil je bijleren op het gebied van marketing, productkennis, veilig werken of hygiëne? Word PRO-member of bekijk het cursusaanbod in onze ACADEMY. Wij zijn er speciaal voor jou als professional.

We hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden over microplastics in de nagelstudio voor je op een rijtje gezet:

Waarom komt deze regeling ineens uit de lucht vallen?

Eigenlijk komt het verbod op losse glitters met microplastics helemaal niet uit de lucht vallen. Wetenschappers vragen al jaren om een verbod op glitters met microplastics vanwege de impact op het milieu. In 2018 stemde het Europees Parlement al in met een verbod op microplastics in cosmetica naar aanleiding van het rapport van de milieucommissie. Eind september heeft de Europese Commissie de nieuwe regels aangekondigd, maar het was al langer bekend dat dit eraan zat te komen.

Om welke wetgeving gaat het?

De Europese Commissie heeft op 25 september nieuwe maatregelen aangekondigd tegen microplastics om het milieu te beschermen. De Europese lidstaten hebben hiermee ingestemd. De nieuwe regels worden toegevoegd aan de EU-wetgeving (inzake chemische stoffen Reachverordening). Het besluit geldt niet alleen voor nagelproducten, maar voor meerdere toepassingen. Het volledige besluit kan je hier lezen.

Wat zijn microplastics eigenlijk?

Microplastics zijn minuscuul kleine plastic deeltjes, kleiner dan vijf millimeter, die vrijkomen bij het gebruik van alledaagse plastic producten, zoals shampoo, tandpasta en make-up. Naar schatting komen er in de Europese Unie jaarlijks 42.000 ton microplastics vrij die opzettelijk aan producten worden toegevoegd.

Wanneer gaat het verbod op microplastics in?

Het verkoopverbod is onmiddellijk van toepassing op losse glitters van kunststof. Het verkoopverbod geldt voor zowel consumenten als bedrijven. Er geldt overigens een uitzondering op de verkoop van glitter die ingekapseld wordt door de nagelstylist en op producten met glitter. Lees voor meer informatie het antwoord op vraag 4.

Mag mijn groothandel losse glitter verkopen om in te kapselen?

Ja, groothandels mogen losse glitters die ingekapseld worden op de kunstnagel tot 16 oktober 2035 verkopen aan bedrijven (nagelstylisten). Deze uitzondering op het verkoopverbod is in overeenstemming met paragraaf 6(c) van de nieuwe wetgeving).

Er geldt een overgangstermijn van 12 jaar. De overgangsperiode bestaat om bedrijven de tijd hebben om hun productieprocessen aan te passen en nieuwe producten zonder microplastics op de markt te brengen. Daarnaast is de overweging dat de afgifte van microplastics, door de glitter in te kapselen, minimaal is.

Let op: zij mogen losse glitters en producten waar glitters in zijn verwerkt per 15 oktober 2023 niet meer verkopen aan consumenten. Ongeacht het doeleinde.

Wel gelden er aanvullende maatregelen bij de verkoop vanaf 2031. “Vanaf 17 oktober 2031 tot 16 oktober 2035 moeten deze producten, om binnen de EU verkocht te mogen blijven worden, voorzien zijn van een etiket waarop staat dat ze microplastics bevatten”, vult Ingelise de Boer, woordvoerder van de Europese Commissie aan.

Wie controleert of de wetgeving wordt nageleefd?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de nationale toezichthouder van de wetgeving. Dat houdt in dat deze organisatie op Nederlandse bodem controleert of de wetgeving wordt nageleefd. De NVWA geeft aan dat zij werken op basis van meldingen en projectmatig. “Die projecten doen we risicogericht. Dit betekent dat we daar controleren waar volgens onze kennispositie de gezondheidsrisico’s het grootst zijn”, zegt een woordvoerder.

Op het gebied van cosmetica ligt de focus daarbij op stoffen waarbij de risico’s voor de gezondheid het grootst zijn. “Denk aan chemische stoffen die effect kunnen hebben op het nageslacht of stoffen die kankerwerkend zijn. Microplastics kunnen risicovol zijn voor de mens, maar ze zijn in de basis vooral een milieu issue. Wij prioriteren ons werk op risico’s voor de mens. Meldingen over microplastic nemen we uiteraard wel in behandeling. Elke melding die we ontvangen wordt door ons beoordeeld.”

Wat betekent dit verbod voor mij als nagelstylist?

Groothandels mogen losse glitters die ingekapseld worden op de kunstnagel tot 16 oktober 2035 verkopen aan bedrijven (nagelstylisten). Zij mogen dit product dus niet verkopen aan consumenten. 16 oktober 2035 moeten de glitters volledig uit de schappen verdwijnen.

Dat betekent niet dat je na die tijd nergens meer glitter zult vinden, milieuvriendelijke alternatieven blijven toegestaan. De meeste glitters worden op dit moment echter gemaakt van polyetheentereftlalaat (PET). Duurzame alternatieven, op basis van bijvoorbeeld mica, zijn gemiddeld zo’n vier keer duurder.

Voor jou als nagelstylist is het na het inwerking treden van de wetgeving niet verboden om glitters met microplastics te gebruiken. We raden je echter wel aan om zo milieuvriendelijk te werken. Ga op zoek naar een duurzaam alternatief of let op je werkwijze bij de verwerking van glitters die niet milieuvriendelijk zijn.

Waarom is dit strenge verbod nodig?

Dit verbod is onderdeel van de bescherming van onze planeet. Het is geen nieuws dat microplastics een serieus probleem vormen voor ons milieu. Ze komen in ons water en in onze grond terecht, worden opgenomen door dieren en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor zowel mens als dier.

Wanneer je glitters met microplastics bijvoorbeeld door de gootsteen spoelt, kunnen deze in het milieu terechtkomen. Waterzuiveringsinstallaties kunnen de minuscule deeltjes namelijk niet uit het water filteren. Na een lange weg komen de plastic deeltjes alsnog terecht in de oceaan.

Nog even op een rijtje:

Het verkoopverbod geldt per 15 oktober 2023 op losse glitters van kunststof, maar:

  • Losse glitters die worden ingekapseld en producten met glitters mogen nog tot 16 oktober 2035 verkocht worden aan bedrijven (nagelstylisten).
  • Vanaf 17 oktober 2031 tot 16 oktober 2035 moeten producten met glitter en losse glitters voorzien zijn van een etiket waarop staat dat ze microplastics bevatten.

Lees hier meer over alternatieven en over hoe je op een milieuvriendelijke manier kan werken met glitters.

Hi, 👋
Bedankt voor je bezoek!

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Ik ben ook al langer opzoek naar dit antwoord. Is er ook controle op glitter buiten de EU? En hoe kun je kenmerkend maken dat losse glitters ingekapseld gaan worden?

Reacties zijn gesloten.