Werken met glitters: welke milieuvriendelijke opties zijn er?
Wie houdt er niet van een beetje glitter en glamour op nagels? Glitters voegen een extra sprankeling toe waarmee je de look van jouw nagels of die van je klant helemaal afmaakt. Maar vanaf 15 oktober 2023 geldt er een strikt verbod op glitter microplastics. Er geldt wel een overgangstermijn, maar wat kan je nu al doen om milieuvriendelijker te werken in de nagelstudio? We hebben een aantal alternatieven voor je op een rijtje gezet.
Het verbod, ingevoerd door de Europese Commissie, is onderdeel van de bescherming van onze planeet. Het is van toepassing op alle producten die microplastics bevatten, waaronder dus ook die sprankelende glitters. De meeste glitters bestaan immers uit plastic en kunnen dus hun weg vinden naar ons milieu.
ACADEMY
Meer verdieping in je vak? Wil je bijleren op het gebied van marketing, productkennis, veilig werken of hygiëne? Word PRO-member of bekijk het cursusaanbod in onze ACADEMY. Wij zijn er speciaal voor jou als professional.
Voor de nagelbranche geldt er echter een overgangstermijn. Het verkoopverbod geldt per 15 oktober 2023 op losse glitters van kunststof, maar, losse glitters die worden ingekapseld en producten met glitters mogen nog tot 16 oktober 2035 verkocht worden aan bedrijven (nagelstylisten). We hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden over microplastics in de nagelstudio hier voor je op een rijtje gezet.
We raden je echter wel aan om zo milieuvriendelijk te werken. Ga op zoek naar een duurzaam alternatief of let op je werkwijze bij de verwerking van glitters die niet milieuvriendelijk zijn.
Alternatieven voor glitters
Gebruik glitters met microplastics met mate. Op die manier draag je bij aan het behoud van ons milieu en voorkom je dat er te veel microplastics in de natuur belanden. Natuurlijk blijven onze nagels stralen, zij het dan nu met een duurzamere glinstering.
Er zijn gelukkig goede alternatieven voor schadelijke glitters beschikbaar. Een voor de hand liggende optie is het gebruik van natuurlijke glitters, zoals mica of cellulose. Dit zijn natuurlijke materialen en dus niet schadelijk voor het milieu. Het nadeel van deze materialen is dat ze vaak minder glinsteren.
Mica
Mica is een grote groep mineralen. Het wordt gewonnen uit gesteente in de mijnen in India en China. Om het te verwerken, wordt het vermalen tot een poeder. Je zou denken dat dit natuurlijke product een prachtig alternatief is. Er is echter een kanttekening: het winnen van natuurlijke mica gaat in China en India vaak gepaard met kinderarbeid.
Synthetische mica
Mica bestaat ook in synthetische vorm. Net als de natuurlijke variant, is dit ingrediënt volledig plasticvrij. Vanwege het risico op kinderarbeid bij natuurlijke mica, maken veel producenten gebruik van synthetische mica in hun producten.
Plantaardige cellulose
Cellulose is de belangrijkste bouwsteen van celwanden in planten, fruit, groenten en hout. Het is een natuurlijk polymeer dat gewonnen kan worden uit plantaardige bronnen.
Glas
Een alternatief dat vroeger ook wel werd gebruikt was glitter van glas. Glas is in principe een natuurlijk materiaal, maar het is voor cosmetische toepassing niet ideaal. De glasglitters kunnen namelijk scherpe randjes bevatten.
Een verbod maakt producenten creatief: wij hebben er het volste vertrouwen in dat er binnen de korstte keren verschillende duurzame alternatieven op de markt komen waar onze harten sneller van zullen gaan kloppen. Ook de prijs van duurzame alternatieven zal dalen: de productie gaat immers omhoog omdat de vraag groter wordt. Fabrikanten kunnen op die manier relatief goedkoper produceren.
Hoe kan je bewust werken met glitters?
We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet wanneer je toch werkt met glitters met microplastics. Door deze tips toe te passen, kan je de impact op het milieu verlagen.
- Gebruik je glitters bewust. Strooi niet in het rond met je glitters, maar beperk verspilling. Vang glitters op in een bakje om te voorkomen dat ze tijdens de applicatie gaan rondzwerven.
- Bied je klant alternatieven aan. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een andere vorm van nail-art.
- Let op een juiste verwijdering bij de nabehandeling. Verwijder je glitter, zorg dan voor een goede afzuiging. Voer de verwijderde glitters op de juiste manier af.
- Spoel glitters nooit door de gootsteen. Op deze manier kunnen ze in het milieu terechtkomen.
- Ga op zoek naar duurzame alternatieven die biologisch afbreekbaar zijn. De impact op het milieu van deze alternatieven is veel lager.