Diefstal van je foto’s: Rianne maakte het mee

diefstal foto nagelstylist

Diefstal van je nagelfoto’s? Je zou het haast niet verwachten van je collega’s, maar toch komt het regelmatig voor. Rianne Wagemans (38) van Riwa Nails uit het Limburgse America maakte het meerdere malen mee en ondernam juridische stappen. “Ik kan eerlijk gezegd niet meer tellen hoe vaak mijn nagelfoto’s al zijn gebruikt door andere nagelstylisten. Helaas te vaak”, zegt Rianne.

diefstal foto nagelstylist

Rianne heeft sinds 2018 een salon aan huis en zij is gespecialiseerd in special shapes en strakke salonnagels. Na 17 jaar werken in de zorg was het tijd voor verandering en liet zij zichzelf omscholen. Inmiddels is ze ook al geruime tijd docent. Haar werk is geliefd en dat blijkt ook uit de vele keren dat haar foto’s door andere nagelstylisten zijn gebruikt onder hun eigen naam. “Ik kwam er meestal achter doordat ik persoonlijke berichten op Facebook kreeg van collega’s of doordat ik het zelf voorbij zag komen op sociale media.”

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

Auteursrecht

Het is verboden om foto’s te verspreiden waar het auteursrecht op rust. Ook wanneer je de naam van de maker meldt, is dat niet altijd voldoende. Meer hierover lees je in dit artikel. Gebruikt een andere nagelstylist jouw foto’s? Lees dan hier verder.

Wanneer Rianne achter zo’n ontdekking komt, neemt ze contact op met de desbetreffende nagelstylist. “Met het vriendelijke doch dringende verzoek de foto’s per direct te verwijderen aangezien hier auteursrecht op rust.” De laatste keer dat Rianne dit verzoek stuurde naar een collega werd er echter niet geluisterd naar haar verzoek. “Ik ontdekte het via Instagram en de dame in kwestie reageerde nergens op.”

De foto’s werden niet alleen gebruikt op Instagram, maar ook op Facebook, TikTok en zelfs op YouTube. De logo’s van haar salon zijn van de afbeeldingen geknipt. “Ik wist niet wat ik zag.” Rianne stuurde een aangetekende sommeringsbrief met daarin een termijn van twee weken om de foto’s te verwijderen, een schadevergoeding te betalen en de papieren ondertekend te retourneren. Het gaat in totaal om zo’n 25 foto’s.

Juridisch proces

Er werd niet gereageerd op het verzoek van Rianne en daarom besloot de nagelstylist een advocaat die gespecialiseerd is in auteursrecht in te schakelen. “Ook hij heeft mevrouw een sommeringsbrief gestuurd met een termijn van twee weken, maar helaas kwam hier wederom geen respons op.” Een volgende en enige laatste actie is nu een rechtszaak. “Er volgt dan een dagvaarding en dit proces loopt nu. Ik kan er dus niet veel over zeggen, maar ik wil het er in ieder geval niet bij laten zitten.”

Een nadeel van een rechtszaak is dat er flink wat kosten mee gepaard gaan. “Na drie verplichte lockdowns is dit haast niet op te hoesten.” De kosten kunnen uiteindelijk wel verhaald worden op de tegenpartij, maar het is geen zekerheid dat dit daadwerkelijk gaat lukken. “Ik zit dus echt met mijn handen in het haar en sta met mijn rug tegen de muur. Het kan niet zo zijn dat deze mevrouw reclame kan maken met mijn foto’s.”

Tip

Een tip die Rianne andere nagelstylisten mee wil geven is je logo op je foto’s te plaatsen. “Plaats het zo dicht mogelijk bij de nagels zodat het er niet makkelijk afgeknipt kan worden.” En zie je werk van jezelf voorbijkomen dat is gedeeld zonder jouw toestemming? “Spreek diegene aan en onderneem eventueel verdere stappen. Je staat sterk want dit is strafbaar!” 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.