9 oorzaken van lifting van de kunstnagel

Lifting kunstnagel

Katie Barnes uit het Verenigd Koninkrijk won meerdere awards voor haar werk als nagelstylist. Als professional publiceert zij regelmatig in (inter)nationale media. Zij is eigenaresse van het opleidingscentrum Katie Barnes Academy in het Engelse Warwick. In deze blog legt Katie je alles uit over de verschillende oorzaken van lifting van de kunstnagel.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van  nagelstyling? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Een verkeerde PREP

ACADEMY

Meer verdieping in je vak? Wil je bijleren op het gebied van productkennis, veilig werken of hygiëne? Word PRO-member of bekijk het cursusaanbod in onze ACADEMY. Wij zijn er speciaal voor jou als professional.

Misschien wel de meest voorkomende oorzaak van lifting van de kunstnagel is een verkeerd uitgevoerde voorbereiding (PREP). De lifting komt meestal voor bij de zijwallen van de nagel en rond de nagelriem. Het maakt in dit geval niet uit welk product je gebruikt. Je kan deze vorm van lifting voorkomen door het niet levende weefsel te verwijderen van de natuurlijke nagelplaat. Reinig de nagelplaat goed zodat het product zich kan hechten.

Te dicht bij de nagelriem

Wanneer de producten te dichtbij de nagelriem of de huid zijn geplaatst, zal de kunstnagel gaan liften. Hetzelfde geldt wanneer het product dichtbij de nagelriem te dik is geplaatst. Wanneer je gelpolish te dik plaatst, hard het product waarschijnlijk niet goed genoeg uit. Dit kan leiden tot het afbladeren van de lak. Bij acryl- en gel kan te dik geplaatst product ook leiden tot lifting.

De verkeerde mix ratio

Een onjuiste mengverhouding is vooral van toepassing op acryl – tenzij je gel en gellak mengt -. Het acrylbolletje moet glad, rond en parelvormig zijn. Wanneer het bolletje te droog is, zie je dat de poeder niet volledig is opgenomen en dat er geen sprake is van een glad oppervlak. Wanneer je bolletje te nat is, heb je weinig controle over het product. Het product kan gaan krimpen en loskomen van de nagelplaat.

Lees ook:

Beschadigingen aan de natuurlijke nagel

De natuurlijke nagel is de basis voor de kunstnagel. De gezondheid en constructie van de nagel zijn van groot belang voor een goede hechting van het product. Vermijd het overmatig vijlen van de natuurlijke nagelplaat. Het is voldoende om de nagelplaat met een buffer op te ruwen om de vetten van de nagelplaat te verwijderen.

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

Te veel of te weinig primer

Wanneer je geen primer gebruikt, of dit niet goed gebruikt, kan de kunstnagel loskomen van de nagelplaat. De primer is ontworpen om de kunstnagel te helpen bij de hechting op de natuurlijke nagel. Veel producten bevatten tegenwoordig primer-eigenschappen waardoor dit minder cruciaal is geworden. Een zuurvrije primer werkt als een ‘dubbele plakband’. Een primer op basis van zuur kan leiden tot schade aan de natuurlijke nagel. Te veel aanbrengen van een primer kan juist ook de sterkte van de hechting beïnvloeden.

Niet in balans

Wanneer de nagel niet in balans is, komt er meer druk te staan op het stresspunt. Een verkeerde plaatsing van de apex (ook wel bolling) kan zorgen voor een breuk, maar ook voor lifting van de kunstnagel.

Pulken

Wanneer iemand pulkt, bijt of trekt aan de kunstnagel kan dit zorgen voor schade aan de natuurlijke nagel en het is een veroorzaker van lifting. Het kan leiden tot onycholyse. In dit geval laat de natuurlijke nagel los van de nagelplaat. Als nagelstylist is het belangrijk dat je, bijvoorbeeld bij een nabehandelingde lifting volledig verwijderd met de juiste vijltechnieken om verdere loslating en het pulken te voorkomen.

Niet uitgeharde producten

Wanneer de producten niet goed zijn uitgehard, kan het product breken of loslaten van de nagelplaat. Het is goed om met één systeem te werken omdat deze producten op elkaar zijn afgestemd. De klant kan een contactallergie ontwikkelen door overmatig contact met het niet uitgeharde product. Zorg ervoor dat je uithardingstijden altijd goed zijn en vervang de lampen van je uv lamp regelmatig. Een lamp heeft een bepaald aantal branduren. De klant moet de hand juist plaatsen in de lamp en daarbij moeten de duimen altijd afzonderlijk uitharden.

Geen correcte nazorg

Naast bovenstaande oorzaken, kan de oorzaak ook liggen bij de levensstijl of nazorg van de klant. Het is van groot belang om op een goede manier voor de kunstnagels te zorgen. Geeft het juiste advies over de omgang met kunstnagels. Het kan goed zijn om deze regels mee te geven op papier.

Pocket lifting acryl

Naast de lifting aan de zijkanten van de kunstnagel, kan er ook lifting ontstaan in het midden van de nagel. Dit wordt pocket lifting genoemd. Bij acryl ligt de oorzaak van pocket lifting vaan bij een verkeerde mix ratio. Wanneer je te veel vloeistof gebruikt, zal dit het polymerisatieproces vertragen. De kunstnagel lijkt volledig uitgehard, maar het volledige uithardingsproces van een correct geplaatste nagel duurt 24 tot 48 uur. Dit kan langer zijn als er te nat wordt gewerkt. In die tijd kan het product gaan krimpen en zorgen voor lifting.

Hoe meer buiging er in de nagel zit, hoe groter het effect van het krimpen van de acryl. Dat is het beste te zien bij het hoogste punt van de nagel omdat dat het meest gebogen gebied is. Grote nagels met een flinke bolling lopen daardoor een groter risico op pocket lifting.

Pocket lifting gel

Bij gel is de grootste veroorzaker van pocket lifting een niet goed uitgehard product. Het kan dat de gellagen te dik zijn aangebracht. Op die manier kan de lamp de bodem van de gellaag niet binnendringen waardoor het product niet goed genoeg hecht aan de nagelplaat. Het kan ook zo zijn dat de lampen hun werk niet goed genoeg meer doen. De lampen in een UV-lamp moeten regelmatig worden vervangen. Bij een LED-lamp kan de sterkte van de lampen in de loop der tijd verminderen.Het kan ook iets simpels zijn. Misschien moeten de lampen gereinigd worden omdat er uitgehard product op zit. Daarnaast is een plaklaag bij bijvoorbeeld gelpolish belangrijk voor de hechting van de volgende laag.  Ook het gebruik van je penseel speelt een belangrijke rol. Laat de gel niet zomaar uitlopen, maar breng het product met je penseel naar de juiste plek op de nagel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Verwante artikelen

Anatomie van de nagel: deel 2, de nagelplaat 

Als nagelstylist is kennis van de natuurlijke nagel ontzettend belangrijk. Begrip van de anatomie (hoe je nagel in elkaar zit), pathologie (ziektes) en de functie van de nagel zijn de basis voor een goede nagelstylist. Wanneer je hier meer over weet, kan je hier namelijk ook naar handelen, behandelingen aanpassen en waar nodig doorverwijzen naar…

Om dit artikel te kunnen lezen, kun je één van de volgende lidmaatschappen afnemen: Premium jaarlijks or Premium maandelijks. Heb je al een lidmaatschap, log in om het artikel te lezen.

[Special] De chemische risico’s van nagelproducten  

Als nagelstylist kom je in contact met chemische stoffen en vijlsel. Daar denk je misschien niet elke dag bij na, maar het kan gevaren met zich meebrengen. ‘Wanneer je in de cosmetische sector werkt, moet het als het ware allemaal gezellig zijn. Er wordt niet altijd gedacht aan de eventuele risico’s, maar eigenlijk ben je gewoon bezig met chemicaliën die schadelijk kunnen zijn’, zegt doctor Paul Scheepers van het Radboudumc.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *